Учора відкрилося засідання міжпарламентської асамблеї УкраїнаНАТО

Нинішній склад парламенту може законодавчо забезпечити вступ нашої країни до НАТО і Європейського союзу. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на відкритті засідання. А прагнення України до поглиблення співпраці з НАТО і набуття нею повноправного членства в цій організації, за його словами, залишаються незмінні.

«Курс на євроатлантичну та європейську інтеграцію це основний елемент нашої зовнішньої й оборонної політики, який закріплений законодавчо», — зазначив Микола Томенко.

Попри політичну дискусію, наголосив заступник Голови Верховної Ради, експерти і народні депутати переконані: нинішній склад парламенту має найбільш європейську та євроатлантичну орієнтацію. Щоправда, цю стратегію піддають сумніву тільки комуністи.

Водночас він зазначив, що в країні триває дискусія про темпи і механізми вступу до НАТО. Микола Томенко нагадав, що основні політичні гравці підписали Універсал національної єдності, в якому підтверджено стратегію євроатлантичної інтеграції.

Набуття членства Україною в НАТО, зазначив заступник глави парламенту, має пройти у два етапи досягнення політичного консенсусу всередині політичної еліти і підтвердження цього консенсусу через референдум. Це, на його думку, сприяло б розвязанню політичної дискусії про доцільність та темпи євроатлантичної інтеграції України.

На знімку:спілкуються керівник делегації представників НАТО Петер Віггерс (ліворуч) і заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.