Ранкове засідання 15 березня

Опозиційні фракції повернулася до сесійної зали якраз після повторного представлення кандидатури Володимира Огризка на посаду міністра закордонних справ. А до цього народні депутати встигли припинити повноваження народного депутата Володимира Бондика у звязку з його призначенням на посаду першого заступника міністра юстиції. Процедура призначення на посаду міністра закордонних справ Володимира Огризка відбулася на тлі чергових непорозумінь і ускладнень. Зі слів народного депутата Володимира Яворівського зясувалося, що опозиціонери прийшли в сесійну залу лише для того, щоб підтримати кандидата Володимира Огризка.

Чергову інтригу окреслив голова Комітету з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов. Він поінформував про письмове прохання глави секретаріату Президента країни Віктора Балоги відкласти процедуру затвердження на посаду міністра закордонних справ кандидатури В. Огризка на тиждень. Через це, мовляв, і комітет остаточно ще не визначився. Це повідомлення спричинило різку реакцію у фракціях комуністів та Партії регіонів. За словами Ю. Болдирєва, чергове непорозуміння ілюструє параліч нинішньої влади. Більш розгорнуте обговорення несподіваного повороту подій засвідчило діаметрально протилежні погляди політичних сил на досягнення компромісу в цьому питанні. На це, зокрема, звернув увагу і Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Власне, це показало й голосування. 245 народних депутатів визнали, що процес призначення міністра закордонних справ треба перенести на вівторок наступного тижня. Одразу після цього опозиційні фракції залишили сесійну залу.

Процедурні питання під час призначення членів Вищої ради юстиції відбулися вже без їхньої участі. Затримався тільки народний депутат Микола Оніщук, щоб зняти з обговорення і голосування свою кандидатуру.

Після короткої перерви на голосування за членів Вищої ради юстиції за квотою парламенту народні депутати ратифікували угоду від 30 листопада 2005 року між Кабінетом Міністрів України та урядом Йорданського Хашимітського Королівства про взаємне сприяння та захист інвестицій. Водночас народний депутат від фракції Партії регіонів О. Плотніков поінформував, що напередодні Комітет з питань економічної політики схвалив ратифікацію цієї угоди, оскільки вона сприятиме розвитку взаємної торгівлі і надходженню інвестицій. До слова, товарообіг між країнами за останній рік зріс у півтора разу.

Як і рекомендував Верховній Раді Комітет з питань правосуддя, народні депутати уважно і принципово розглянули подання Голови Верховного Суду України, Голови Вищого адміністративного суду України, Голови Вищого господарського суду України про обрання безстроково на посади суддів апеляційних судів низки областей, військового міського суду Хмельницького гарнізону, місцевих окружних адміністративних судів. За пропозиціями народних обранців, претензії до деяких кандидатур вивчатиме або профільний комітет Верховної Ради, або Вища рада юстиції, а деякі кандидатури взагалі не були затверджені як такі, що дискредитували звання судді...

А тим часом лічильна комісія визнала вибори членів Вищої ради юстиції такими, що не відбулися.

На початку засідання, Голова Верховної Ради Олександр Мороз привітав з днем народження Леоніда Мордовця і Володимира Скубенка.

На знімку:бесіду ведуть Микола Демянко і Василь Кисельов.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.