В Україні, за даними Міжнародного альянсу, в листопаді 2006 року було офіційно зареєстровано 15 805 дітей з ВІЛ-позитивним діагнозом. На жаль, ставлення до хворих здебільшого відверто негативне. За дослідженнями Київського міжнародного інституту соціології з тезою «хворі на СНІД повинні бути ізольовані від суспільства» погоджуються 36 відсотків населення, а проти третина...

Пятнадцятирічна Марічка (імя з етичних міркувань змінено) постраждала саме через таке нерозуміння. Місяць тому дівчинка померла. Я зустрілася з нею в лікарні за кілька днів до смерті.

Коли ти дізналася про діагноз?

У 13 років. У мене майже шість місяців була підвищена температура і я з мамою пішла здавати кров на аналіз. Коли нам сказали, що знайшли вірус, у всієї родини був шок.

А хто в сімї хворий на ВІЛ?

Мої батьки та братик здорові.

Марічко, за яких обставин ти стала носієм ВІЛ?

Я не хотіла б про це згадувати.

(Вже після смерті я дізналася, що дівчинку було згвалтовано. Авт.)

Ти відчуваєш нерозуміння з боку родини?

Ні, навпаки, тільки підтримку.

А в школі, серед однолітків?

Раніше відчувала. Тепер ні.

Що означає «раніше»?

Після того, як про моє захворювання дізналася через лікарів шкільна медсестра, в мене почалися проблеми. Однокласники враз перестали спілкуватися, вчителі відсадили на останню парту, а в шкільну їдальню просто не дозволяли заходити. Так тривало пять місяців. Потім до школи викликали моїх батьків і директор сказав їм, щоб шукали інший заклад. Батьки, звичайно, відмовилися. Тоді керівник пообіцяв, що відрахує мене за неуспішність та погану поведінку. Хоча вчилася я добре.

Наскільки я знаю, за такі дії законодавством України передбачена відповідальність. Ви шукали юридичної підтримки?

Звісно. Але нам сказали: якщо не хочете ще більших проблем, мовчіть. Після такого «душевного» ставлення ми переїхали в інше місто. (Пауза). Я не розумію, чому люди не можуть усвідомити, що ВІЛ не передається через дружбу?!

У новій школі подібних ситуацій не виникає?

Про мою хворобу тут ніхто не знає.

Яку допомогу ти отримуєш в місцевій лікарні?

Я нікуди зі своєю бідою не ходила. Боюсь язикатих медпрацівників. Моя родина взагалі не довіряє лікарям, тому лікуємося самотужки.

Марічко, ти зверталася до відповідних служб підтримки ВІЛ-хворих?

Ні. Вони мені вже нічим не допоможуть.

Чому так думаєш?

Тому, що вже занадто пізно... Взагалі ці організації дуже потрібні. Я знаю багатьох, кому вони допомогли. В таких центрах надають психологічну та юридичну підтримки, а також забезпечують необхідними ліками (дівчинка мала на увазі комплекс препаратів антиретровірусної терапії, яка гальмує поширення вірусу в крові).

У тебе є друзі серед інфікованих?

Були.

Про що ти мрієш?

Найбільше хочу, щоб суспільство, бодай його переважна частина, нарешті з розумінням ставилося до ВІЛ-позитивних... (Після паузи, зі сльозами на очах). Будь ласка, люди, не робіть наше життя нестерпнішим, ніж воно є... Змилуйтеся над невиліковно хворими.

За словами матері, немилосердні директор і медсестра, що порушила клятву Гіпократа, досі працюють у школі, навчають дітей... А родина живе без «сонечка»...

Пригадую Тацита: «Яка користь у даремних законах там, де немає моралі?» Про нас сказано...

За словами Олени Сакович, керівника проектів з питань профілактики ВІЛ серед молоді при ЮНІСЕФ в Україні, майже щодня фіксуються порушення прав інфікованих дітей.

Добре, що сьогодні є центри юридичної допомоги, які опікуються такими проблемами, оскільки раніше ситуація була набагато гірша, констатує пані Олена.

Київ.