Футбол. Сьогодні в Донецьку «Шахтар» має зіграти один із найважливіших матчів у своїй біографії. У повторній зустрічі 1/8 фіналу Кубка УЄФА український клуб приймає знамениту іспанську «Севілью». Команду, котра протягом останніх місяців очолює світовий клубний рейтинг. У першому поєдинку на полі суперника тиждень тому чемпіон України, показавши добротну гру, добився нічиєї — 2:2. Мало того, був значно ближче до перемоги, ніж конкурент.

Звичайно, велика армія прихильників донецького колективу очікує від своїх улюбленців успішного результату і вдома. Про це йшлося і вчора на традиційній прес-конференції на РСК «Олімпійський» в Донецьку. З представниками ЗМІ, серед яких був і кореспондент «Голосу України», спілкувався тренер «Шахтаря» Мірча Луческу.

— Як ви гадаєте, на настрій гравців «Севільї» вплинула поразка в останньому турі національного чемпіонату від посереднього клубу «Гімнастик»?

У них не залишається нічого іншого, як максимально зосередитися на виступах у Кубку УЄФА. Вони прекрасно розуміють, як складно виграти чемпіонат Іспанії, де до фінішу ще дюжина поєдинків. А от двобій із «Шахтарем» вони сприймають як фінал Кубка УЄФА. Успішний виступ у Донецьку дасть їм можливість реабілітуватися за оту поразку.

— А яке значення має суперечка з «Севільєю» для ваших підопічних?

— Якщо для іспанців ця гра просто важлива, то для нас вона надзвичайно важлива. Для «Шахтаря» вона має величезне значення у плані становлення команди, її зростання. Певні складнощі виникли через те, що в іспанців немає дискваліфікованих футболістів, а в нас вони, на жаль, є. В такий важливий момент нам не зможуть допомогти досвідчені виконавці й дуже потрібні команді Срна та Брандау. Постараємося зробити їм гідні заміни.

Маємо добру налаштованість після перемоги над «Металістом» у досить важкій зустрічі чемпіонату України. Сьогодні всі наші футболісти без винятку гранично мобілізовані. Головне, щоб не підвела погода.

— Чи не варто вам обрати захисну тактику, щоб добитися нічиєї — 0:0, 1:1?

— Якщо відверто, то про результат, якого вдалося домогтися в Севільї, уже забув. За будь-яких обставин «Шахтар» завжди націлений на перемогу. Перед матчами жодних підрахунків не роблю. Хоча, природно, тактика може змінюватися у процесі зустрічі залежно від того, як розвиватимуться події. Можливо, і нам доведеться якось перебудовуватися на марші. Але на поле мої підопічні, повторюю, виходитимуть з одним завданням — обіграти іспанців. Для нас важлива перемога над суперником, котрий володіє Суперкубком і Кубком УЄФА. Нам буде нелегко, ми чудово уявляємо собі рівень «Севільї». Та й вони, напевно, тепер уже добре вивчили нас, а не так, як це було перед першою зустріччю. Гадаю, суперник буде готовий до гри краще, ніж перед першим матчем.

— В Іспанії поєдинки «Севільї» з «Шахтарем» порівнюють із... фіналом Кубка УЄФА. І ви вже казали про це. Можливо, скажете щось конкретніше?

— Це достовірна інформація. Таку оцінку дають в іспанській пресі, в інтернет-виданнях цієї країни. Саме так сприймають там донецьку зустріч. Гадаю, що команда, котра стане переможцем нашої пари, матиме добрі шанси на завоювання призу...

На знімку: ось які вболівальниці в «Шахтаря».

Фото прес-служби ФК «Шахтар».