Соціалісти закликають накласти мораторій на зростання внутрішніх цін

Заява парламентської фракції Соціалістичної партії України

Рукотворна соціально-економічна криза, яку розкручують Блок Юлії Тимошенко та блок Віктора Ющенка «Наша Україна», завдає відчутних ударів економіці, яку відроджує антикризова коаліція. Водночас посилюються апетити спекулятивного капіталу, інтереси якого репрезентують БЮТ і «Наша Україна». Капіталу, який переконаний, що народ України — це лише «біомаса», яку можна вічно обдурювати. Вони дурили народ, ніби не «Наша Україна», а соціалісти розвалили так звану демократичну коаліцію. Дурять і зараз, вставляючи палки в колеса парламентсько-урядовій коаліції.

Шляхом крутійства й свідомого обману людей ці сили хочуть довести ситуацію в країні до дострокових виборів Верховної Ради. Так звана тарифна епопея, яка має коріння в зрослій ціні на газ, прямими винуватцями чого є Президент Ющенко та екс-прем’єр Тимошенко, використовується для створення ще й політичної кризи, недовіри людей до Верховної Ради та уряду.

Народ має знати, що спекулятивний капітал в егоїстичній гонитві за наживою стимулює зростання цін на енергоносії та сировину, комплектувальні тощо, завдає шкоди бюджетоформуючим виробничим галузям економіки, продукція яких становить більшу частку експортного потенціалу України: металургійній, машинобудівній, хімічній промисловості, сільському господарству.

Нині склалася вигідна зовнішньоекономічна кон’юнктура для продукції металургів та хіміків, її необхідно використати для фінансового стимулювання внутрішнього економічного розвитку. Розкручування зростання внутрішніх цін не дає змоги скористатися цими сприятливими можливостями, збільшити надходження до бюджету, заробити кошти для розвитку економіки, підвищення зарплат і пенсій.

На часі (і про це прямо кажуть досвідчені командири виробництва) потреба «застовпити» внутрішні ціни на нинішньому рівні, простіше кажучи — накласти мораторій на їхнє зростання.

Не треба боятися, що це — неринковий механізм. До нього в критичних ситуаціях вдаються навіть у розвинених демократичних країнах.

Мораторій на зростання цін припинить звуження внутрішнього споживчого ринку. Адже збільшення цін на енергоносії і (як похідне) — на послуги та споживчі товари оплачується, в кінцевому підсумку, з бюджету кожної української сім’ї. За інтриги псевдоопозиції розплачується народ. Вітчизняний товаровиробник без розширення внутрішнього споживчого ринку розвиватися не може.

Тому фракція соціалістів у Верховній Раді пропонує Кабінетові Міністрів негайно розглянути можливість оголошення мораторію на всі внутрішні ціни в державі, зокрема й обов’язково на ціни на споживчі товари. Народ України не повинен зі своєї кишені оплачувати політичні ігрища політиканів, а її економіка — бути заручницею політичного авантюризму.