Міні-металургійний завод «ІСТІЛ (Україна)» отримав кредит від Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) на суму 85 мільйонів доларів. Кредит приназначений для фінансування потреб підприємства в обігових коштах та для інвестицій у підвищення енергоефективності виробництва, встановлення систем контролю якості та рефінансування попереднього боргу.

«ІСТІЛ (Україна)» — одне з найсучасніших українських металургійних підприємств із потужністю 1 мільйон тонн рідкої сталі на рік. Свого часу це був перший в Україні металургійний завод зі стовідсотковим іноземним капіталом. У модернізацію цехів компанія ІSTІL Group інвестувала понад 100 мільйонів доларів, за рахунок чого впроваджено новітню екологічно чисту технологію виплавки, рафінування і безперервної розливки сталі.

За останні роки розроблено чимало заходів з підвищення енергоефективності виробництва: введено в експлуатацію нову кисневу станцію, парогенератор та новий трансформатор для електродугової печі. Це дозволило скоротити викиди вуглекислого газу. Завод отримав можливість продати вивільнені вуглецеві квоти. В рамках процедури, передбаченої Кіотським протоколом, між ЄБРР та «ІСТІЛ (Україна)» підписано контракт про продаж квоти Вуглецевого фонду Нідерландів на суму 3 мільйони євро. Скорочення викидів на донецькому підприємстві становитиме 130 тисяч тонн на рік.

«Ми завжди пишалися тим, що були першими отримувачами фінансування ЄБРР серед українських сталеливарних підприємств, — зазначив голова спостережної ради заводу Мохаммад Захур. — Тепер ми будемо першою сталеливарною компанією, яка продає вуглецеві кредити за програмою ЄБРР і Нідерландів. Співпраця з ЄБРР також підвищила підзвітність і прозорість, що створює більш передбачуване підприємницьке середовище для іноземних інвесторів на українському ринку капіталу». На думку директора бізнес-групи Південної та Східної Європи ЄБРР Олів’є Декампа, угода із донецьким заводом подасть приклад іншим українським металургійним підприємствам і спонукатиме їх шукати фінансові та екологічні вигоди від інвестицій у підвищення енергоефективності.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.