Ранкове засідання 14 березня

Такими словами розпочав свій виступ народний депутат Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів). Він представив на розгляд народних обранців законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги (щодо формування та затвердження цін/тарифів)». Ярослав Сухий наголосив, що криза галузі системна, а тому потребує пильної уваги урядовців і законодавців.

Доповідач підкреслив, що проект змін погоджено з Кабінетом Міністрів, і звернув увагу на те, що буде створено єдину державну службу моніторингу, яка відстежуватиме ситуацію в регіонах.

Законопроект передбачає також створення центрального органу виконавчої влади, з яким місцеві ради погоджуватимуть ціни і тарифи на житлово-комунальні послуги. Окрім того, порядок призначення субсидій відтепер законодавчо закріплюється за урядом. Цим же документом встановлюються межі призначення субсидій. Їх призначатимуть у тому випадку, коли вартість послуг ЖКГ перевищить 20 відсотків сукупного доходу сім’ї. Якщо в родині є інваліди, межа вартості не повинна перевищувати 15 відсотків.

Ще радикальніші пропозиції були закладені в законопроекті, який озвучила Ольга Бондар (фракція БЮТ). Так, на думку авторів законопроекту, зростання цін і тарифів не може перевищувати зростання доходів населення. Зменшено і межу до 15 і 10 відсотків сукупного доходу, після чого громадяни можуть отримати субсидії.

У своїх виступах народні обранці наголошували, що цей закон треба було приймати ще вчора. І це підтвердила ситуація з цінами на житлово-комунальні послуги в столиці. Водночас вони зазначали, що цю тему не варто політизувати і спекулювати на ній. Хоча і представники антикризової коаліції, і опозиції не обминули нагоди обмінятися репліками на адресу опонентів.

247 народних депутатів проголосували за прийняття в першому читанні документа, який представляв Ярослав Сухий. Після чого опозиція залишила не тільки сесійний зал, а й стіни парламенту.

Після перерви народні депутати прийняли в першому читанні закон про структуру, повноваження та особливості правового й економічного режиму майнового комплексу «Національного виробничого аграрного об’єднання «Масандра».

Сесія розглянула й ухвалила низку інших законопроектів.

А на початку ранкового засідання із заявою фракції Соціалістичної партії виступив Іван Бокий. Соціалісти, зокрема, запропонували урядові запровадити мораторій на підвищення цін у країні.

Соціаліст Василь Богачук у своєму виступі звернув увагу на діяльність компанії «Украгроінвест», яка уже тривалий час не виплачує заробітної платні робітникам Тернопільського і Херсонського комбайнових заводів.

Леонід Грач (фракція КПУ) виступив із сенсаційною заявою. Зокрема, він звернув увагу народних обранців на те, що виконувач обов’язків голови Служби безпеки України Валентин Наливайченко після деяких коментарів народного обранця сказав, що його варто притягнути до кримінальної відповідальності за антидержавну діяльність. Леонід Грач заявив, що знає особисто «в лицо» працівників служби безпеки, які, мовляв, здійснюють за ним стеження і прослуховують телефонні розмови.

Крім того, народні депутати привітали своїх колег Миколу Даніліна і Віталія Заболоцького з днем народження.

Тарифи обчислять до копійки

Сесія Житомирської ради затвердила заходи, спрямовані на впорядкування тарифів на житлово-комунальні послуги. Слово «впорядкування» з’явилося після голосування, перед тим у порядку денному стояло «здешевлення». В обговоренні цього питання взяли участь народні депутати України Юлія Тимошенко, Павло Жебрівський та Олександр Баранівський.

Одним з головних здобутків Юлія Тимошенко на прес-конференції назвала те, що для всіх 1830 будинків розроблено окремі тарифи (мешканці деяких будинків платитимуть лише по дві копійки за квадратний метр). З розрахунку вартості плати було вилучено послуги, які фактично не надаються. Надалі люди самі підписуватимуть акт про надання послуг житлово-експлуатаційними підприємствами, оцінюючи їх роботу. Це, стверджувала Юлія Володимирівна, серйозний прорив.

Високо оцінила вона і те, що прийнято рішення про проведення глибокої аудиторської перевірки підприємств, які постачають холодну й гарячу воду, забезпечують людей теплом. Вона переконана, що буде обраховано все до копійки, тож можна буде зробити висновок, де тарифи обґрунтовані, а де ні. Ще одне завдання місцевої влади — ввести прозорі процедури поводження з землею і власністю. Як наслідок, багатократно примножити фонд розвитку. А додаткові кошти використати на вирішення найскладніших проблем громади.

Олексій КАВУН.