Про потребу в броньованих дверях НАТО, сусідстві систем ПРО та участь України в їх створенні

До Києва прибули експерти Пентагону, які мають пояснити плани стосовно розміщення протиракетних баз (ПРО) в Європі. Візиту передувало нагадування Президента Віктора Ющенка, що Україна взяла на себе зобов’язання в рамках угоди щодо ПРО, якими повинна керуватися в питанні їх розміщення на території Чехії і Польщі. А помічник держсекретаря США Джон Руд назвав Україну серед «понад 15 країн, що тією чи іншою мірою залучені до зусиль зі створення системи ПРО».

Пересічні громадяни не відділяють розміщення ПРО в Чехії і Польщі від членства України в НАТО. Що не дивно, оскільки розібратися в цій проблемі майже неможливо: пояснення перших осіб держави й лідерів політичних сил щодо цього полярні. Президент, а з ним керівники кількох партій вважають, що немає іншого шляху розвитку, ніж інтеграція в євроатлантичні структури, зокрема вступ до НАТО. Натомість їхні опоненти категорично проти членства в альянсі й посилаються на позаблоковий статус України. Прем’єр-міністр, покладаючи надії на євроінтеграцію, закликає до всенародного референдуму стосовно НАТО.

Останні події навколо елементів систем ПРО в сусідніх країнах внесли ще більшу плутанину. Адже офіційна позиція держави досі не оприлюднена. Президент доручив «питання вивчити», а міністр оборони пообіцяв з’ясувати, чи буде нам від того користь.

Тим часом США оприлюднили плани прийняття до НАТО Грузії та України, пообіцявши у зв’язку з цим фінансову допомогу. Хоч як дивно, офіційний Київ жодним чином не відреагував на таке втручання в наші внутрішні справи. Щоправда, комуністи внесли до Верховної Ради законопроект про неприпустимість втягування України у військово-політичну конфронтацію з іншими державами. Що, втім, майже не набуло резонансу в суспільстві...

Деякі експерти та політологи вважають, що, втягуючи Україну у співробітництво щодо ПРО, Вашингтон хоче підштовхнути її до прийняття рішення про вступ до альянсу. Хоч, на перший погляд, США пропонують начебто безпрограшний варіант: заховатися під їхню «парасольку» безпеки та інтегруватись у західне геополітичне суспільство. Адже й сама Україна начебто цього хоче, про що заявив заступник глави пентагонівського Агентства з ПРО Патрик О’Райлі. Проте не треба забувати, що в такому разі з’явиться ще одна протиракетна «парасолька» — російська. Заховатися під одну з них чи стати між ними полігоном для з’ясування військово-політичних відносин двох наддержав — такий може бути наш вибір?

Тим часом прихильники вступу до НАТО, зокрема радник Президента Олег Рибачук, котрий свого часу обіцяв негайне членство в ЄС, нині так само палко переконує якнайшвидше встановити «броньовані двері», себто вступити до НАТО, щоб бути захищеними. Саме так, за його словами, чинять українці, розпочинаючи ремонт у квартирі. А без цього до ЄС нас не візьмуть. Щоправда, пан Рибачук не назвав ворога, від кого маємо ховатися за «броньованими дверима» — цим ще одним українським винаходом. Та й він чомусь не посилається на досвід інших країн—учасниць ЄС, не членів НАТО, які й без вступу в альянс аж ніяк не почуваються незахищеними...

P. S. Коли матеріал бул підготовлений до друку, Президент В. Ющенко заявив у інтерв’ю телеканалу Euronews, що він вважає ідею розміщення елементів американської системи ПРО в Польщі та Чехії такою, що відповідає інтересам усієї Європи, а також України.

На його думку, розвиток будь-якої оборонної моделі в будь-якому регіоні світу, включаючи Європу, посилює основи миру. «Якщо кожна територія, кожна держава буде краще захищена, якщо вона володітиме засобами оборони, то інтереси мирного співіснування від цього виграють», — заявив він.

За словами міністра оборони Анатолія Гриценка, «всі заяви про негативний вплив можливого розміщення систем ПРО в Польщі та Чехії пов’язані передусім із відсутністю інформації».

Ось тепер посланці Пентагону нам усе пояснять...