Ранкове засідання 13 березня

Під час оголошення заяв і повідомлень об’єднана опозиція внесла «пакет із 17 умов» і зажадала скликати погоджувальну раду для обговорення їхніх ініціатив. Лідери БЮТ і «Нашої України» Юлія Тимошенко і В’ячеслав Кириленко наполягали на негайному виконанні їхнього ультиматуму, інакше погрожували «адекватними діями». Вони вимагали збільшити мінімальну заробітну плату до рівня прожиткового мінімуму, встановити гідну погодинну оплату праці, ліквідувати пенсійну зрівнялівку і додатково збільшити пенсії особам з тривалим трудовим стажем, створити повноцінний ринок землі, зменшити тиск на фонд оплати праці. Крім того, наполягали на знятті з розгляду проектів, спрямованих на розвал основ державного ладу. Зокрема, закону про Президента України.

Однак після перерви, яка затягнулася більш як на годину, протистояння лише загострилося. Лідер соціалістів Іван Бокий заявив, що «всеукраїнські політичні теревені на майданах» вже набридли народу, а ініціативи об’єднаної опозиції потребують глибокого вивчення. Водночас, за його словами, не може серйозно сприйматися вимога про відставку керівників силових структур. «Щодня гратися у такі відставки — не годиться... І методом диктату ми нічого не досягнемо», — наголосив керівник фракції. А подальші консультації між опозицією і більшістю мають відбуватися за участю Президента, який, на переконання Івана Бокого, не може перебувати в опозиції. У свою чергу, комуністи й регіонали звинуватили меншість у політичному рейдерстві та популізмі.

Влада, наголошував Голова Верховної Ради, працює стабільно, обсяги виробництва і ВВП збільшуються, соціальні показники поліпшуються. А закиди об’єднаної опозиції про деструктивні дії влади — безпідставні. Всі зміни до Основного Закону, запевнив Олександр Мороз, будуть здійснені в межах Конституції. Крім того, за словами глави парламенту, всі звинувачення опозиції у підкупі депутатів — суцільна нісенітниця.

Однак такі аргументи не сподобалися об’єднаній опозиції. Погоджувальна рада, заявила Юлія Тимошенко, нагадувала розмову сліпого з глухим. Бо більшість так і не почула чітких пропозицій опозиції, як долати конституційну й політичну кризу, корупцію в державі, і загрозу втрати незалежності. Бютівці, нашоукраїнці заявили, що не братимуть участі в сесійних засіданнях, доки антикризова коаліція не зверне уваги на їхні вимоги. І залишили сесійну залу. А антикризова коаліція тим часом ухвалила низку важливих законопроектів. Зокрема, у першому читанні народні депутати ухвалили закон «Про амністію». Цим документом передбачено оголосити амністію і поширити її дію насамперед на ті категорії засуджених, які найбільш незахищені та вразливі у соціальному плані: неповнолітніх, жінок і чоловіків, які мають неповнолітніх дітей, і дітей-інвалідів, або батьків, які є інвалідами першої групи та потребують стороннього догляду, вагітних жінок, осіб похилого віку, ветеранів війни, інвалідів та інших. Унаслідок застосування амністії, згідно з положенням цього законопроекту, з місць позбавлення та обмеження волі передбачається звільнити шість тисяч осіб. А п’яти тисячам засуджених — скоротити строк покарання. Введення в дію закону не потребуватиме додаткових коштів із державного бюджету, а ще дасть змогу заощадити 5 мільйонів гривень.

Крім того, парламентарії ухвалили постанову про відзначення на державному рівні 200-річчя курортів Криму. Ратифікували додатковий протокол до угоди між урядами держав—учасниць Чорноморського економічного співробітництва про співробітництво у наданні надзвичайної допомоги і ліквідації надзвичайних ситуацій, що виникли внаслідок лих природного і техногенного характеру. У першому читанні було також прийнято і зміни до закону «Про лікарські засоби» та деяких законів України з питань загальнообов’язкового державного соціального страхування, до закону «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» тощо.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали Володимира Ткаченка з днем народження, а Дмитро Волошинков, обраний за списками Партії регіонів, склав присягу і ввійшов до складу цієї фракції та антикризової коаліції. Крім того, Володимир Заплатинський повідомив про створення нового об’єднання «Незалежна Україна», яке він очолив.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.