До Костянтинівського міськвідділу міліції останнім часом посипалися заяви від місцевих мешканців, які скаржилися на одну спільну знайому. 52-річна Ганна Вікторівна (ім’я змінене) створила в місті мережу багаторівневого маркетингу однієї із російських фірм. Компанія пропонувала придбати у своїх консультантів біологічні добавки, диво-пояси для схуднення, фільтри для води та інші недешеві товари. Ціни «кусалися», але фірма приваблювала потенційних клієнтів цікавими умовами договору. Мовляв, приводьте до нас своїх знайомих і отримуйте винагороду — знижки на препарати, безплатний товар або гроші.

Суть махінації була в тому, що найбільші прибутки отримували ті, хто став першими учасниками піраміди. Чим і скористалася Ганна Вікторівна. Як розповів оперуповноважений міського відділу міліції Денис Колосов, вона активно залучала клієнтів і зміцнювала власне матеріальне становище. Коли потік наївних новачків припинився, жінка залишила компанію. Зрозуміло, заробити встигли не всі, й обуренню «низів» не було меж.

Але ось вона, людська вдача: замість того щоб зробити висновки із власних помилок, розпрощатися із втраченими грошима і триматися подалі від таких афер, колектив, яким опікувалася дама-лідер, посунув за «патронесою» до нової аналогічної компанії. Фірма, зареєстрована в Києві, пропонувала на продаж побутову техніку. «Вхід», за даними міліції, коштував 500 доларів США. При цьому «новобранець» повинен був привести ще десятьох бажаючих, які так само заплатять вступний внесок. Після чого консультант отримував товар із великою знижкою. На ниві торгівлі технікою переважну більшість учасників групи чекало нове розчарування.

Та й на цьому підприємці-невдахи не зупинилися. Слідом за Ганною Вікторівною вони вступили до третьої мережі. Цього разу організація, зареєстрована в Луганську, не обтяжувала схему товаром. Умовну одиницю цінностей називали «пай». Щоб заробити «пай», треба було віддати 220 гривень. В обмін на ці гроші учасник мережі отримував «посвідчення пайовика». Такі посвідчення можна було купити в необмеженій кількості. Але щоб отримувати прибуток, член структури мусив привести потенційних пайовиків, кожен із яких, у свою чергу, був зобов’язаний завербувати своїх людей, які купили б необхідну кількість «паїв». У такому разі перша ланка повертає свої гроші із відсотками, а якщо піраміда росте й надалі, то вже отримує преміальні.

На цьому етапі вкладники почали здогадуватися, що гроші втрачено назавжди. Щоб виконати умови договору і повернути внески, кожен з учасників піраміди повинен був затягти до «тенет» по 103 особи. І тут уже люди почали звертатися до міліції. За скаргами було проведено дослідчу перевірку, однак складу злочину правоохоронці не знайшли, повідомили у відділі зв’язків із громадськістю ГУМВС України в Донецькій області. З’ясувалося, що маркетингова компанія, на яку скаржилися костянтинівці, справді зареєстрована і діє легально. Керівники фірми ввічливо пояснили, що так звані ошукані вкладники просто не виконали умови договору. Адже в документі, який підписували новачки, зазначено, що для отримання прибутку потрібно вкласти обумовлену суму і привести до компанії певну кількість осіб, які зроблять аналогічний внесок. Така схема, мовляв, — справа добровільна.

Тепер потерпілі, а чимало із них вкладали останні гроші, шукають справедливості в суді.

Донецька область.