Девяте засідання Комітету з парламентського співробітництва між Україною та ЄС (КПС), яке відбулося у Києві та Донецьку 27—28 лютого 2007 року, ще раз підтвердило, що відносини між Україною та ЄС є стратегічно важливими для обох сторін.

КПС закликає розглянути, поряд із заходами існуючого Плану дій УкраїнаЄС в рамках Європейської політики сусідства, інші форми асоціації з Україною, надаючи чітку європейську перспективу для України та відповідаючи на прагнення, продемонстровані переважною більшістю українського народу, які, можливо, зрештою приведуть до вступу України до ЄС.

Комітет також відзначає, що прогрес на шляху більш тісної інтеграції з ЄС залежить від проведення необхідних внутрішніх реформ і в Україні, і в ЄС. Сприяння та підтримка проведенню цих реформ вимагає належного управління очікуваннями людей.

Таким чином, Комітет вітає початок переговорів щодо нової посиленої угоди між Україною та ЄС і закликає, щоб нова посилена угода вийшла далеко за рамки діючої Угоди про партнерство і співробітництво (УПС), і не тільки у сфері поглиблення економічної інтеграції з метою створення зони вільної торгівлі, але також суттєво посилила політичну співпрацю.

Особливо слід інтенсифікувати співпрацю в енергетичній сфері з метою, зокрема, посилення безпеки поставок енергоносіїв в Україну та транзиту газу на ринок ЄС. Під час свого візиту до Донецька Комітет визнав величезний економічний і соціальний потенціал Донецької області та її важливість для відносин між Україною та ЄС в енергетичній сфері.

Більш того, КПС переконаний, що міжлюдські контакти є надзвичайно важливими, і тому вітає парафування угод між Україною та ЄС про спрощення візового режиму та про реадмісію та очікує якнайшвидшої ратифікації цих угод, з кінцевою метою у вигляді запровадження безвізового режиму.

Комітет з парламентського співробітництва між Україною та ЄС також вітає прийняття Верховною Радою всіх законів, необхідних для вступу України в Світову організацію торгівлі (СОТ) і очікує, що Україна приєднається до цієї організації в найближчому майбутньому.

Крім того, КПС був вражений тією важливою міжнародною роллю, яку відіграє Україна в регіоні, і особливо її внеском у вирішення Придністровського конфлікту. КПС також підтримує демократичні перетворення в Білорусі та наголошує, що спільні зусилля ЄС та України мають бути посилені для досягнення цієї мети.

КПС вітає постійне зобовязання України щодо невідворотності демократичного процесу та європейської інтеграції. КПС закликає політичних лідерів України, незважаючи на їхні різні політичні погляди, і надалі відстоювати спільну мету проведення політичних, соціальних, економічних та правових реформ, сприяти відкритості, прозорості та підзвітності в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також розвитку міжінституційної системи стримувань і противаг, та посиленню боротьби з корупцією та обєднання навколо спільних європейських цінностей, таких як права людини, свобода слова та верховенство права.

Комітет розглянув низку рекомендацій Європейському Союзу та органам державної влади України та вирішив на основі їх прийняти відповідний документ найближчими тижнями.

м. Донецьк, 28 лютого 2007 року