Процеси, які відбуваються, зокрема у Верховній Раді, засвідчують, що країна розвивається демократично. Про це заявив заступник Голови Верховної Ради Микола Томенко на зустрічі з членами Постійного Комітету у закордонних справах Стортингу (парламенту) Королівства Норвегія на чолі з Олавом Акселсеном.

Микола Томенко наголосив на зацікавленості України в активізації міжпарламентської співпраці з Королівством Норвегія, особливо на рівні профільних комітетів. Говорячи про зовнішньополітичний курс, заступник Голови Верховної Ради наголосив на незмінності курсу України на євроінтеграцію. Наша країна, за його словами, на шляху євроінтеграції розглядає Норвегію як країну-партнера, зокрема у сфері взаємодії з ЄС та вступу до СОТ.

М. Томенко від імені українського парламенту звернувся з проханням до норвезьких колег підтримати Україну в питанні визнання голодомору геноцидом українського народу.

У свою чергу, О. Акселсен висловив переконання в тому, що україно-норвезькі взаємовідносини мають великий потенціал. Він сподівається, що перший візит до України Постійного Комітету у закордонних справах Стортингу Норвегії стане міцним імпульсом до подальшої регулярної співпраці між Україною та Королівством Норвегія. А також запевнив, що Норвегія зацікавлена у набутті членства Україною в СОТ, що, за його словами, стане важливим етапом на шляху України до євроінтеграції.

У рамках зустрічі сторони обговорили питання активної участі парламенту України як гаранта інвестиційних проектів, що реалізуються в Україні, і в найбільших з них суднобудівництві та телекомунікаціях. Крім того, О. Акселсен зазначив, що для країни-інвестора необхідні «гарантії безпеки, передбачуваність» та «ефективна і діюча правова система».

***

Для України важливий досвід європейської інтеграції Норвегії, зазначив голова Комітету у закордонних справах Віталій Шибко на зустрічі з делегацією Комітету у закордонних справах Стортингу (парламенту) Королівства Норвегії.

Парламентарії двох країн обговорили перспективи співробітництва у сфері енергетики, розвитку енергозберігаючих технологій, банківському та фінансовому секторах, охороні довкілля, військово-технічній галузі, а також можливості промислової кооперації між двома державами.

Представники норвезької сторони порушили питання боротьби з торгівлею людьми. У відповідь представники українського парламенту запропонували використати потенціал відповідних органів Ради держав Балтійського моря, а також Інтерполу та Європолу.