Нацбанк зареєстрував збільшення статутного капіталу КБ «Хрещатик» до 540 мільйонів гривень. Нагадаємо, обсяг додаткової емісії акцій становив 290 мільйонів гривень. Акціонери банку вже прийняли рішення про нарощування активних і пасивних операцій на фінансовому ринку. Про це та інше ми розпитали голову правління КБ «Хрещатик», кандидата економічних наук Дмитра ГРИДЖУКА.

Дмитре Миколайовичу, який вигляд має регулятивний капітал вашої установи після доволі успішного розміщення акцій?

Зараз він становить 616 мільйонів гривень. Це вже непоганий відправний ресурс, з якого можна починати реалізовувати власну стратегію розвитку. За останній рік наші чисті активи зросли в 1,2 разу, капіталізація в півтора разу, клієнтська база зросла на 25 відсотків. Міцні позиції дають можливість, на що, власне, вже зважились, залучити черговий синдикований кредит на 50 мільйонів доларів США терміном на рік в іноземній валюті третій за рахунком. Ми вже оголосили тендер на вибір банку-організатора і, зізнаюсь, маємо вже дві заявки. Це наш перший крок цього року. Після одержання свідоцтва про реєстрацію випуску акцій від Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку будуть інші. Треба завершити формальності з оголошеного випуску євробондів на 100 мільйонів доларів США, маємо також випустити корпоративні облігації у національній валюті (за попередніми планами, не менш як на 500 мільйонів гривень).

Судячи з планів, йдеться про серйозну інвентаризацію активів і пасивів. Що і в яких обсягах банк кредитує зараз?

На іпотечне кредитування припадає близько 150 мільйонів гривень, на автокредитування до 30 мільйонів, на споживче — 50 мільйонів гривень. Акціонери поставили перед нами завдання цього року довести бодай один з видів кредитування до 50 мільйонів доларів США. Самі розумієте, багато в чому це залежатиме від тенденцій на фінансовому ринку і довіри інвесторів до нашої установи.

Про вартість ресурсів. Ставки за депозитами вашого банку останнім часом дещо знижуються. Чим це викликано?

Загальною тенденцією на ринку. А потім, ми не потребували загравань з клієнтами, встановлюючи нижчі ставки за кредитами.

Про акціонерів. Нагадайте, будь ласка, якою стала структура статутного фонду після викупу акцій додаткової емісії.

Частки акціонерів розподілилися так: ЗАТ

«Укрфінком» — 44,2 відсотка, Київська міськдержадміністрація — 23,7 відсотка. Решту акцій додаткової емісії викупили акціонери, які володіють менш ніж 10 відсотками голосів.

У деяких ЗМІ промайнула доволі суперечлива інформація про перевірку банку Контрольно-ревізійним управлінням. Чим вона викликана?

Заявою громадських організацій. Але дивно те, що це ще когось дивує. Менеджмент банку вже почав звикати до перевірок різних контрольних органів. До слова, перевірка КРУ вже закінчилася, а про претензії ми так і не почули. Заява ж громадськості грунтується або на стереотипах (є, знаєте, таке переконання, що все в товаристві вирішує менеджмент, а не акціонер), або на відчуттях дехто вважає, що акціонерні збори можна провести, тільки порушивши закон. Зрештою, перевіряли правильність процедури випуску додаткових акцій.

Як ви ставитеся до наміру Нацбанку обмежити валютне кредитування?

Як менеджер, спокійно, бо навіть, якщо це станеться, то навряд чи зачепить інтереси КБ «Хрещатик». Як банкір і науковець з розумінням мети і ризиків, оскільки в країні єдиним платіжним засобом має бути гривня. Але при цьому кожен громадянин не повинен мати проблем з купівлею, конвертуванням або продажем ВКВ. Це, як ви розумієте, тягне за собою силу-силенну ризиків, повязаних не тільки з вартістю грошей і платоспроможністю, а й з довірою людей до банківської системи, мало того до влади. Для проведення в життя свого наміру Нацбанк має створити сприятливі макроекономічні умови, а це більш ніж сім разів відміряти...

До такої міри потужна капіталізація банку спонукає до розширення філійної мережі АКБ «Хрещатик»...

Безперечно. Вже цього року, наприклад, ми збираємося довести до сотні кількість відділень у Києві. Днями відкрили новий філіал у Полтаві. Готуємо відкриття філіалів у Дніпропетровську, Луцьку, Кіровограді, Чернігові. Регіони, в яких немає нашої присутності, вже можна перерахувати на пальцях однієї руки.