Нині у парламенті створено тимчасову спеціальну комісію, яка займатиметься розробкою законопроекту про внесення змін до Конституції. Про це нагадав учасникам «круглого столу» «Конституційний процес: діалог влади і суспільства» Голова Верховної Ради Олександр Мороз. Водночас він зауважив, що пропозиція про проведення референдуму щодо нового Основного Закону не буде реалізована. Як і пропозиції про проведення дострокових парламентських виборів та імпічменту Президента.

Олександр Мороз критично відгукнувся і про можливість скликання конституційної асамблеї. Голова парламенту нагадав: Президент виступає за скликання конституційної комісії. Крім того, він зауважив, що це «некоректний шлях»: «будь-якому органу давати назву конституційний — некоректно». На його думку, тимчасова спеціальна комісія має розглянути суть існуючої проблеми і звернутися до глави держави, Голови Верховної Ради і Прем’єр-міністра з пропозицією скликати широкий конституційний орган. Це дало б можливість зняти, вважає Олександр Мороз, усі суперечливі моменти щодо внесення змін до Конституції і розробити закони у її розвиток. Такий орган міг би очолити або Президент, або Голова Верховної Ради, або Прем’єр-міністр.

На думку глави парламенту, розроблені пропозиції можуть бути розглянуті тимчасовою спеціальною комісією і внесені у сесійний зал. «Це конституційний шлях», — підкреслив Олександр Мороз. Він висловив думку, що до складу такого органу мають бути включені представники усіх гілок влади та громадськості, а робота має бути публічною.

У свою чергу колишній Голова Верховної Ради, лідер Народної партії Володимир Литвин вважає, що тимчасова спеціальна комісія може узагальнити результати роботи і дати свій висновок, пропонуючи Верховній Раді розглянути документ. «Але це повинно бути, якщо хочете, справою всього суспільства, це повинно бути справою суспільного діалогу», — підкреслив лідер Народної партії. На його думку, в дискусії щодо конституційного процесу передусім варто запропонувати дискусію про концепцію розвитку країни. Він висловив сподівання, що відповідь на ці запитання дадуть щорічне послання Президента парламенту, а також програма діяльності Кабінету Міністрів.

Одначе, якщо не зміниться баланс політичних сил, якщо об’єднана опозиція — «Наша Україна» і БЮТ — і заява про те, що вони ініціюватимуть дострокові вибори, не зміняться, то внесення змін до Конституції — нереальне. Таку позицію на «круглому столі» оприлюднив колишній Президент України Леонід Кравчук. На його думку, необхідно створити конституційний орган, співголовами якого можуть бути Голова Верховної Ради, глава держави і Прем’єр. Крім того, ще одним співголовою міг би стати представник опозиції. Леонід Кравчук вважає, що трьом лідерам держави треба зробити кроки назустріч один одному. І нагадав: лідери говорять одне, а їхні політичні сили — інше. Він також запропонував звільняти з роботи чиновників, які займаються політичною діяльністю, що суперечить позиції Голови Верховної Ради, Президента і Прем’єр-міністра.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.