Упродовж наступних двох тижнів Верховна Рада працюватиме у пленарному режимі і планує розглянути майже 140 питань. Про це повідомив на погоджувальній раді Голова парламенту Олександр Мороз. Серед основних завдань — вирішення низки кадрових питань. Зокрема, обрання голови Комітету Верховної Ради з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, призначення членів Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів, розгляд у другому читанні проекту закону про Фонд державного майна України, до якого Президент уже п’ять разів застосовував право вето. Ці питання заплановано на четвер, 15 березня. Голова Верховної Ради звернув увагу своїх колег на потребу чітко виписати в цьому законі окремі найбільш дискусійні положення — про відповідальність регіональних відділень фонду, особливо кримського.

Нинішнього тижня депутати також визначатимуться щодо законопроектів про амністію, про дооцінку об’єктів права державної власності, відчужених з порушенням інтересів українського суспільства, про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, у п’ятницю заслухають попередній звіт тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування витрат коштів, отриманих від приватизації ВАТ «Криворіжсталь».

На 20—23 березня винесено, зокрема, розгляд низки законопроектів про реформування вітчизняної судової системи — нові редакції законів про судоустрій України, про статус суддів та про судовий лад. Глава парламенту на погоджувальній раді наголосив, що ці питання потребують особливої уваги з боку парламенту, оскільки ця тема перебуває під контролем Ради Європи і треба дати відповіді моніторинговому комітету ПАРЄ, як наша держава виконує свої зобов’язання перед європейською спільнотою. Парламентарії також планують обговорити проекти законів про державний земельний кадастр, про фізкультуру і спорт стосовно заборони перепрофілювання спортивних баз, заслухати звіти ще двох ТСК — з питань перевірки фактів корупційних дій, зловживань службовим становищем з боку окремих посадових осіб МВС, викладених у статті «Інша міліція», опублікованій у газеті «2000» 8 вересня 2006 року, та з питань перевірки ситуації із забезпеченням природним газом українських споживачів, розрахунками за поставлений природний газ та можливими порушеннями чинного законодавства на енергетичному ринку України. 21 березня у Верховній Раді пройдуть парламентські слухання «Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та право застосування». До наступного пленарного тижня мають бути підготовлені до розгляду також проект змін до закону про держбюджет-2007 та законопроект про основні засади зовнішньої політики України.

На знімку: Володимир ВЕЧЕРКО (ліворуч), Сергій ШЕВЧУК.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.