У службовому кабінеті Ніни Карпачової завжди багато її улюблених тюльпанів — білих, червоних, жовтогарячих, блакитних... Квіти добра неповторні, як саме життя.

...Напередодні новорічних свят, у розпал битви за посаду омбудсмана народний депутат України, чинний Уповноважений Верховної Ради з прав людини Ніна Карпачова відступила від бар’єра політичної дуелі зі своїм конкурентом Євгеном Захаровим, щоб подарувати свято тим, у кого так багато безрадісних буднів. На «Ялинку омбудсмана» у Будинок прав людини, що по вулиці Інститутській в Києві, з’їхалися з різних куточків України малолітні сироти і діти-інваліди. Здавалося, світлиця Уповноваженого стала ще світлішою не тільки від білосніжних карнавальних костюмів, а й від сяючих посмішок. Крім традиційних іграшок і солодощів, кожному вручили видану за меценатської підтримки Ніни Карпачової книгу віршів «Вопреки всему — идти!» 16-літньої Юлії Манжелей, ураженої церебральним паралічем. На жаль, поетеси не було: хвороба тримала її вдома. Маленька героїня України Настя Овчар, яка винесла з вогню свою дворічну сестричку, але майже вся обгоріла сама, впевнено зайшла до прикрашеного залу з «мамою Ніною». Сіли по-рідному поруч, про щось тихенько розмовляючи. Можливо, згадували, як після того рятувального авіарейсу в Америку і кількаразових операцій відвідали півтора року тому в мальовничій Феофанії храм святого Пантелеймона-Цілителя. Настя бережно запалила свічку: «Дякую тобі, Боже».

«Права людини розпочинаються з прав дитини», — не стомлюється повторювати Ніна Карпачова. А головне —день у день чимало робить, щоб зігріти турботою тих, кого колись вважали «привілейованим класом». Пам’ятається, з безкомпромісною рішучістю виступала проти бюрократів, які серед зими під зручним приводом ощадливої енергетики відключили від газопостачання будинки дитини в Сімферополі і Сваляві. А як послідовно відстоювала — відстояла! — державну програму лікування на Кубі дітей, котрі постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи. Вже не кажу про те, що, маючи статус народного депутата, Ніна Карпачова — професійний правознавець і кандидат юридичних наук, яка захистила дисертацію на тему «Політичні права жінок: проблеми теорії і сучасна практика», — розробила Закон «Про внесення змін і доповнень до Кодексу про шлюб і сім’ю» для того, щоб захистити права дітей-сиріт від злочинних зазіхань різних усиновителів, зокрема, работорговців і порноділків.

...А під завісу радісно-багатоголосої «Ялинки омбудсмана» Ніна Карпачова, легко торкнувшись клавіш фортепіано, що стоїть у світлиці, заспівала:

«Виноградную косточку в теплую землю зарою

И лозу поцелую, и спелые гроздья сорву,

И друзей созову, на любовь свое сердце настрою,

А иначе зачем на земле этой вечной живу...»

Подумалося: у цій пісні Булата Окуджави — і філософія, і камертон, і кредо життя Ніни Карпачової, серце якої налаштовано на любов із самих джерел її долі. Спочатку на освітній ниві юрфаку Київського держуніверситету (сімейна традиція), який закінчила з відзнакою і повернулася в рідну Керч. Утверджувала себе, не шкодуючи сил і не помічаючи часу: юрисконсульт на виробничому об’єднанні «Керчрибпром»; постійний учасник судових процесів, на вістрі яких — інтереси трудового колективу; консультант Кримського будинку політосвіти... 1988-го Ніна Карпачова вступила до аспірантури Академії суспільних наук. Закінчивши її, брала участь у створенні Міжнародного центру Реріхів, а пізніше — юридичного факультету Кримського держуніверситету ім. В. І. Вернадського.

...14 квітня 1998-го її, вже заступника голови парламентського Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, заслуженого юриста України, було обрано першим Уповноваженим з прав людини. А 19 липня 2003 року Ніні Карпачовій вдруге довірили цю посаду. Пам’ятну подію вона зустріла більш ніж гідно, збагативши історію вітчизняного правознавства півсотнею наукових праць. Одне з фундаментальних досліджень — «Жінки України на ринку праці (генезис проблеми, перспективи розвитку)» — опублікували в Берліні. Багато хто з чоловіків міг би позаздрити її кар’єрі.

Наука наукою, та й у долі багатьох жінок України, їхніх рідних і близьких Ніна Карпачова зіграла особливу роль, коли здавалося, що ситуація зайшла у глухий кут і навіть обернулася трагедією. Надії Юртаєвій з дітьми (Крим) допомогла повернути житло, що його після смерті чоловіка відібрали місцеві князьки. Піклується про неповнолітнього сина Наталії Кобелевої, що у нерівній боротьбі з «новими українцями» за свої чотири сотки землі була доведена до самогубства: викинулась з вікна Алуштинської міської адміністрації. Леся Гонгадзе, котра за сприяння Уповноваженого все-таки визнана потерпілою стороною в резонансній справі про зникнення сина — журналіста Георгія Гонгадзе, у листі до спікера парламенту Олександра Мороза написала: «Ніна Карпачова стала для багатьох мамою, сестрою і надією».

Перефразуючи Григорія Сковороду, можна сказати: світ ловив її і піймав у зеніті визнання з боку суспільства. До лютневих виборів Уповноваженого з прав людини на третій термін Ніна Карпачова підійшла, діючи не тільки в складі правління Європейського, а й Міжнародного інститутів омбудсмана. І цю висоту вона узяла на переможній ноті: «А иначе зачем на земле этой вечной живу...»

Недоброзичливці звинувачували її в прихильності до однієї з політичних сил, не помічаючи власної залежності від іноземного лобі. А Карпачова, не розділяючи народ на «своїх» і «чужих», не фарбуючи єдину Україну у непримиренні кольори, повторювала: «Я захищаю права конкретної людини, а не політичних партій». І коли 8 лютого цього року в парламенті настав час вирішального голосування за українського омбудсмана, то вона прямо заявила: «Коли реальною стала загроза втрати суверенітету нашої країни, коли пів-України зазнало приниження людської гідності і масових переслідувань, я просто не мала права залишатися осторонь і тому прийняла рішення йти на вибори до Верховної Ради України з опозиційною на той час політичною силою. І не шкодую про це... Наведення мостів між Сходом і Заходом було і залишається для мене найголовнішим».

І навіть опоненти знайшли для неї добре слово. Зокрема, Володимир Яворівський: «Блок Юлії Тимошенко ставиться до Ніни Карпачової як до особистості рішучої, іноді крутої, котра завжди вміє тримати позицію». А Ганна Герман додала: «Те, що Карпачова, маючи абсолютно комфортну ситуацію, пішла на вибори у списках Партії регіонів, — мужній вчинок, бо завжди була з українським народом і в опозиції до порушень прав людини...».

На знімку: Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКО (З архіву «Голоса України»)