Учасники обласного відкритого фестивалю із зимового плавання «В здоровому тілі — здоровий дух» і цього разу облюбували веслувальну базу Басівкутського озера у Рівному.

Переможцем почувався кожен, хто насмілився вийти на крижану 20-метрівку. «Моржі не здаються!» — весело крикнула, занурюючись у крижану воду, десятирічна рівнянка Настя Рабинюк (на знімку). Маючи трирічний досвід «моржування», завдяки якому позбулася недуг, дівчинка уже вдруге бере участь і перемагає у змаганнях із зимового плавання. Проте поки що серед її ровесників не знаходиться таких, як вона, екстремалів.

Прихильникам цього екстремального виду загартування вболівальники аплодували не так за спортивні результати (рекорд фестивалю продемонстрував Вадим Греков, який подолав дистанцію за 8,22 секунди), як за сміливість. Адже в той час як глядачі на 10-градусному морозі кутались у теплий зимовий одяг і шукали хто де міг прихистку від сильного колючого вітру, «моржі» почувалися бадьоро і впевнено.

А поки рівненські «моржі», зокрема Людмила Золотова, Раїса Матієвська, Ірина Гавронська, Настя Рабинюк, Микола Нагорнюк, Володимир Мамчур, Андрій Бернацький, Юрій Савчин (вони й стали переможцями у своїх вікових групах), власним прикладом популяризували життя без хвороб, фахівці обласного центру здоров’я пропонували присутнім буклети з теоретичними азами здорового способу життя, тим самим запрошуючи інших городян до оздоровчих занять.

«Моржі» не хворіють, — авторитетно заявляє 81-річний лікар Рівненської станції швидкої допомоги — патріарх закладу Олександр Григорович Семигайло, якому другий рік поспіль доручають обслуговувати цей екстремальний фестиваль. — Я теж активний прихильник здорового способу життя, а підтримувати життєвий тонус у такому поважному віці мені допомагає те, що я щодня обливаюсь холодною водою та приймаю контрастний душ.

Найбільш організованим і масовим — 12 чоловік — виявився колектив «моржів» із офіцерів і прапорщиків колишньої військової частини А2647. Вони ж привезли із собою матеріальну підтримку для учасників фестивалю у вигляді дуже доречних того морозного дня гарячих гречаної каші й чаю.

Рівне.

Фото Марії КОРНІЙЧУК.