Як уже повідомлялося, Президент України Віктор Ющенко провів робочу нараду з міністром праці та соціальної політики Михайлом Папієвим, міністром охорони здоров’я Юрієм Поляченком, міністром науки та освіти Станіславом Ніколаєнком. У центрі уваги — питання соціальної політики. Насамперед йшлося про погашення заборгованості із заробітної плати та забезпечення своєчасних розрахунків із працівниками.

Глава держави висловив занепокоєння виникненням у січні нових боргів із зарплати — їх загальний обсяг збільшився на 11% (майже на 90 млн. грн.), а на діючих підприємствах — майже на 17%. Особливо тривожать Президента високі (на третину) темпи збільшення боргів державних підприємств, які перебувають у підпорядкуванні міністерств та відомств центральних органів виконавчої влади.

А що робить влада на місцях, щоб подолати цю проблему? Ось що передають із Донецької та Кіровоградської областей наші власкори Ліна КУЩ та Олег БОНДАР.

Приватні шахти Сніжного накопичують борги перед своїми працівниками. Зокрема, колективу шахти «Воскресенська» роботодавці заборгували 1,5 мільйона гривень. Про це «Голосу України» повідомила заступник міського голови Олена Петрухіна. За її словами, останнім часом на вугільному підприємстві змінилися власники, через проблеми із геологією припинено видобуток. А немає вугілля — немає і грошей. Невчасно виплачують гроші й на приватних шахтах ТОВ «Вітрен» та «Вугілляінвест». Утім, є інвестори, які виконують зобов’язання перед робітниками, — наприклад, ТОВ «Юніон».

Єдиний важіль впливу, який є у місцевої влади, — писати клопотання про позбавлення ліцензії на розробку надр, — зазначає О. Петрухіна. — Ще можемо ініціювати банкрутство. До речі, нині Пенсійний фонд подав позов на «Воскресенську» за борги.

На державних шахтах, розташованих у місті, затримки із виплатою зарплати не виникає. Зате головним болем для влади є підприємства, безпосередньо підпорядковані Міністерству вугільної промисловості.

— У шахтобудівельному підприємстві борги погасили, але існує проблема із забезпечення побутовим паливом, — пояснює заступник міського голови. — За управлінням житлово-комунального господарства міністерства налічується майже 1,5 мільйона гривень заборгованості із зарплати. За управлінням матеріально-технічного постачання — мільйон гривень. Скільки ми не б’ємося, скільки не просимо... Їздили до всіх міністрів. Відповідь така: мовляв, вирішуйте на місцевому рівні.

Керівництво міста вважає, що оголошувати банкрутами названі підприємства невигідно: в них немає майна, яке можна було б продати і розрахуватися із працівниками. Під час нещодавнього приїзду до Сніжного народний депутат України, голова Центрального комітету профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов обговорив цю проблему та пообіцяв клопотатися про погашення боргів за рахунок вугільного відомства. Загалом, за даними профспілки, заборгованість із заробітної плати на підприємствах Мінвуглепрому становить 49 мільйонів гривень. Йдеться про структури, які вже не ведуть господарської діяльності, але формально не ліквідовані.

За інформацією Донецького обласного управління статистики, заборгованість із заробітної плати, включно з підприємствами-банкрутами та тими, які призупинили діяльність, на 1 лютого становила 196,8 мільйона гривень, що на 10,4 відсотка більше, ніж місяць тому. Порівняно із лютим минулого року борги із зарплати скоротилися на 22,7 відсотка.

— Вжитими заходами реагування прокурорам торік вдалося домогтися зниження рівня заборгованості із зарплати на 17 мільйонів гривень, — повідомив прокурор області Віталій Мурза. — За фактами порушення законодавства про виплату заробітної плати порушено 122 кримінальні справи, із яких 11 уже направлено до суду. Під час наглядових перевірок ми встановлюємо численні факти приховування трудових відносин, за якими заробітна плата виплачується в «конвертах». За цими фактами органами прокуратури порушено 50 кримінальних справ. Організовані перевірки дотримання законодавства про оплату праці на підприємствах, стосовно яких розпочато процедуру банкрутства. Це суттєва проблема для області.

***

Лише протягом січня загальна сума невиплаченої заробітної плати на Кіровоградщині зросла на вісім відсотків і сягнула критичної межі в 40 мільйонів гривень, із них більш як 60 відсотків своїм працівникам заборгували економічно активні підприємства. Загалом, за даними обласного управління статистики, незважаючи на те, що, порівняно із минулим роком, середньомісячний заробіток кіровоградців зріс на 30 відсотків і в півтора рази перевищив прожитковий мінімум для працездатних осіб (525 грн.), реальний дохід населення через зростання цін на основні споживчі товари зменшився на 15 відсотків.

Статистика свідчить, що найбільш оплачуваними в області, як і раніше, лишаються працівники підприємств трубопровідного та авіаційного транспорту, управління у сферах фінансування та податкової діяльності, працівники органів юстиції та правосуддя; серед промислових видів діяльності — зайняті на підприємствах з видобування уранової руди. Рівень оплати в цих галузях подеколи вчетверо перевищує середньообласний показник. Удвічі менше за середньостатистичний показник, який минулого місяця було зафіксовано на позначці 864,71 грн., одержують працівники сільськогосподарських підприємств, машинобудівної галузі, текстильних та деревообробних підприємств. Через особливості регіональної структури економіки найблагополучнішим районом в області є Знам’янський, де заробітна плата перевищує середньообласну в півтора рази. Полярно протилежна ситуація спостерігається в Устинівському районі — мінус 36,5 відсотка.

До речі, як повідомив прокурор області Олександр Гардецький, протягом минулого року органами прокуратури було порушено більш як шістдесят кримінальних справ за фактами невиплати заробітної плати. Працівникам підприємств повернуто понад 18 мільйонів зароблених ними гривень. Судами області розглянуто близько тисячі позовів, із яких задоволено більш як сімсот на загальну суму — 893 тисячі гривень.