У селі Уїздці Млинівського району запрацювала котельня, яка обігріває місцеву школу соломою.

До цього з опаленням були великі проблеми, розповідає директор навчального закладу Богдан Радчук. Стара котельня, хоч як її розкочегарювали, не могла забезпечити належну температуру на 2 тисячах квадратних метрів. А в морози температура не піднімалась вище десяти градусів тепла.

Було два варіанти, каже голова Млинівської районної ради Володимир Кислюк. Або використати газові котли, або шукати альтернативний шлях теплопостачання. Однак після подорожчання природного газу вибір зробили на користь котельні, яка працює на соломі. Такого пального у сільській місцевості вдосталь. Знайшли і де купити обладнання в місті Кузнецовську. Хоча й коштує недешево, але швидко окуповується.

Принцип дії теплогенератора нової котельні такий, що завантажена в топку солома не згоряє миттєво, а за регульованої подачі повітря тліє. Додатково також згоряють гази, що виділяються. Відповідно нагрівається акумулятивний бак, в якому міститься 30 тонн води, і за допомогою насосів ця вода «проганяється» через опалювальну систему. За температури води 80 градусів «на виході» — в десятиградусний мороз у приміщенні школи літня теплінь. Для цього потрібно двічі на добу завантажити топку соломою (лише 700 кілограмів). До неї можна додавати брикет, дрова і навіть опале осіннє листя. Після згоряння в топці практично немає попелу: за тиждень роботи оператор теплогенераторної котельні «вигріб» із топки його лише два відра.

Рівненська область.

На знімку: працівники школи Петро Гузовський, Віктор Козак, Ростислав Літвінчук залюбки працюють у новій котельні.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.