Після розмежування земель державної та комунальної власності місцеві громади Донецька, Маріуполя та Макіївки зможуть щороку отримувати від 80 до 600 тисяч гривень за рахунок додаткового надходження до місцевих бюджетів.

Нині, за інформацією постійної комісії обласної ради з питань екології, землі та природних ресурсів, площа земель державної власності в області становить 1,1 мільйона гектарів. Після розмежування у власності держави залишиться близько 214 тисяч гектарів — це землі, які використовуються для забезпечення діяльності органів виконавчої влади, Національної академії наук України, державних галузевих академій наук, землі під об’єктами природно-заповідного фонду та історико-культурними об’єктами тощо.

Передбачається, що до комунальної власності буде передано понад 600 тисяч гектарів землі. Продаж лише одного відсотка цих земель зможе додатково збільшити дохідну частину місцевих бюджетів на суму майже в 100 мільйонів гривень — за рахунок припинення відрахувань до державного бюджету 10 відсотків коштів від сум продажу земельних ділянок. Окупність проектів розмежування земель в середньому становить від одного до п’яти років, вважають фахівці. За законом, витрати на такі проекти несуть місцеві бюджети. Однак лише 19 міських рад Донеччини — обласного центру, а також Маріуполя, Добропілля, Красноармійська, Макіївки та інших — побачили в цьому вигоду і в 2007 році передбачили кошти на розмежування земель.

Донецька область.