Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства рекомендує Верховній Раді прийняти за основу проект закону про внесення змін до Закону України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку», поданий Кабінетом Міністрів.

Мета документа — визначити порядок прийняття рішення про створення об’єднань співвласників багатоквартирного будинку, прискорення їх реєстрації, передачі будинку на баланс об’єднань, призначення управителів, закріплення прибудинкової території, обов’язковості створення об’єднань у новобудовах тощо.

Комітет врахував зауваження Головного науково-експертного управління щодо тлумачення терміну «житловий комплекс» та наполягає на безумовному створенні ОСББ у новобудовах, а також на вилученні статті 61, у якій пропонується покласти обов’язки зі створення об’єднання співвласників у новозбудованому будинку на замовника будівництва.

* * *

Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи рекомендує Верховній Раді прийняти за основу зміни до статті 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо пільги на проїзд).

Документом пропонується надати потерпілим внаслідок Чорнобильської катастрофи громадянам, віднесеним до другої категорії, право вибору (за їх бажанням) між 50-процентною знижкою вартості проїзду один раз на рік до будь-якого пункту України і назад автомобільним, або повітряним, або залізничним, або водним транспортом, та безплатним проїздом один раз на два роки.