Румунія готова надати українським громадянам право відвідувати свою країну з безплатними візами. Про це заявив Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Траян Лауренсіу Христя на зустрічі з Головою Верховної Ради Олександром Морозом. Пан посол також висловив побажання, щоб і українська сторона розглянула питання про запровадження безвізового режиму для румунських громадян.

Співрозмовники висловилися за активізацію парламентської складової міждержавних відносин, зокрема роботи парламентських груп дружби і співпраці. Траян Лауренсіу Христя висловив сподівання, що під час візиту Президента України Віктора Ющенка до Румунії, запланованого на кінець квітня—початок травня, розпочне роботу спільна україно-румунська комісія на найвищому рівні. На думку сторін, необхідно вже зараз активізувати підготовку засідання цієї комісії.

Олександр Мороз висловив переконання, що розвиткові двосторонніх відносин також сприятиме спільна робота у рамках комітету з парламентського співробітництва з Європейським союзом, співголовою якого нині є представник Румунії Адріан Северин. За словами пана посла, Румунія підтримує ідею розширення ЄС.

Глава парламенту також обговорив з паном послом низку питань економічної співпраці, зокрема в енергетичній і транспортній галузях, транскордонного співробітництва. Аналізуючи поточну політичну ситуацію в Україні, О. Мороз охарактеризував її як контрольовану і запевнив, що не відбудеться ані дострокових виборів Верховної Ради і Президента, ані референдуму щодо внесення змін до Конституції. «Парламент працюватиме стабільно, коаліція збережеться, — сказав Голова Верховної Ради. — Коаліція відкрита для співпраці, й нинішні показники підтверджують правильність дій коаліції».

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.