285-та річниця від дня народження видатного українського філософа має сприяти відродженню соціально-культурної сфери батьківщини Григорія Сковороди. На цьому наголосив заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко під час візиту на Полтавщину.

Проводячи у смт Чорнухи нараду з керівництвом області та району, Микола Томенко відзначив, що нинішній стан соціально-культурної сфери ганебний.

— Український філософ, — сказав заступник глави парламенту, — був «народною» людиною, тому й об’єкти соціально-культурної сфери, пов’язані з його ім’ям, необхідно відроджувати шляхом «народного» будівництва.

На жаль, нині навіть Чорнухи не можуть претендувати на роль культурно-історичного осередку. Досить згадати, що після того, як тут п’ять років тому згорів місцевий Будинок культури (разом із бібліотекою), він через недостатнє фінансування й досі залишається невідбудованим. На думку Миколи Томенка, треба підвищити статус музею-садиби Григорія Сковороди, яка мала б стати національною святинею.

Заступник глави парламенту вважає, що перші кроки, у тому числі для пошуку коштів на реставрацію історичних і культурних об’єктів, мають робити й місцеві громади.

— Це буде відповідним сигналом для органів обласної й центральної влади, включаючи парламент і уряд. Тоді ми зможемо гідно підготуватися до 285-ї річниці від дня народження великого українського філософа, що буде святкуватися 3 грудня 2007 року.

А вчора заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко відвідав Ніжинський державний педагогічний університет імені Миколи Гоголя. Під час зустрічі з викладачами та студентами вузу він звернув увагу на дві найголовніші проблеми у системі вищої освіти — якість та доступність навчання.

Заступник Голови Верховної Ради повідомив, що разом із групою народних депутатів вніс до парламенту законопроект зі змінами до закону про вищу освіту, де пропонується закріпити за студентами і аспірантами право на представництво у складі вченої ради вузу на рівні не менше 15 відсотків її складу. Пропонується створити і єдиний орган студентського самоврядування, який би обирали всі студенти вузу. Це дасть можливість зробити студентів повноправними учасниками ухвалення рішень у вищих навчальних закладах і водночас зробить студентів відповідальними за прийняття рішень у вузах, вважає Микола Томенко.

Полтавська область.