18—22 березня група дружби українського парламенту «Україна—Швеція» відвідає Швецію для ознайомлення з досвідом реформи місцевого самоврядування. Про це йшлося на зустрічі Голови Верховної Ради Олександра Мороза з Надзвичайним і Повноважним Послом Швеції в Україні Йоном-Крістером Оландером. Глава українського парламенту запевнив, що Верховна Рада готова й надалі підтримувати розвиток міжпарламентської співпраці між Україною та Швецією. О. Мороз поінформував пана посла про хід конституційної реформи в Україні, наголосивши, що завершення другого етапу політичної реформи має на меті запровадити в Україні європейську модель управління.

На прохання пана посла Голова Верховної Ради поінформував про поточну роботу українського парламенту, відзначивши його «стабільність, ефективність і злагодженість» під час минулої сесії, та покращення якості роботи парламентських комітетів. За словами О. Мороза, з метою започаткування системності та плановості в роботі Верховної Ради ухвалено перспективний план законодавчих робіт. А серед найголовніших законодавчих актів, ухвалених під час попередньої, другої, сесії Верховної Ради, О. Мороз назвав Закон «Про Кабінет Міністрів України» та низку законів, які є передумовою вступу нашої держави до СОТ.

Голова Верховної Ради також розповів пану послу про підсумки роботи комітету парламентського співробітництва з Європейським союзом, засідання якого відбулося минулого тижня у Києві. «Нам хотілося б, щоб європейська сторона давала Україні позитивні сигнали про її перспективу в ЄС, — сказав Голова Верховної Ради. — Це сприятиме реалізації євроінтеграційних прагнень України». У свою чергу Йон-Крістер Оландер відзначив, що Швеція підтримує євроінтеграційні устремління України. На його думку, важливо, щоб переговори про новий формат співпраці між Україною та ЄС, які розпочалися 5 березня, дали конкретний результат.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.