Скликати Конституційні збори (асамблею) як єдиного установчого повноважного громадянами органу, який має ухвалити новий Основний Закон України та вивести країну з конституційної кризи. Про це йшлося на засіданні І Форуму депутатів всіх рівнів Християнсько-демократичного союзу.

Як заявив голова партії, керівник Комітету Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Володимир Стретович, у роботі Форуму взяли участь 438 депутатів селищних, міських, районних рад, а також міські голови Охтирки та Сарн. Його учасники також вважають, що запровадження так званого імперативного мандата для депутатів органів місцевого самоврядування не відповідає європейському вектору реформування системи влади в Україні, а також суперечить положенням Конституції країни.

Окрім цього, переконані учасники зібрання, сьогодні потрібно виробити правовий механізм делегування окремих державно-владних повноважень органам місцевого самоврядування та органам самоорганізації населення. Фінансово-економічні правовідносини в системі місцевого самоврядування необхідно реформувати для стабільної майнової і фінансової основи здійснення самоорганізації населення власних повноважень. Це виключить існуючу нині залежність місцевого самоврядування від органів виконавчої влади.