Проблемні питання імплементації Європейської хартії місцевого самоврядування та виконання Україною своїх зобов’язань як держави—члена Ради Європи у галузі місцевого та регіонального розвитку обговорили учасники семінару з питань регіональної політики. Організатори семінару — комітети з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування і з питань європейської інтеграції, палата регіонів Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи, інші неурядові міжнародні організації. Учасники зібрання обговорили можливі моделі регіонального самоврядування для України, досвід країн Європи у розвитку самоврядування на регіональному рівні, останні ініціативи Ради Європи, пов’язані з транскордонним та міжрегіональним співробітництвом.

«Без завершення конституційної реформи і внесення змін до Основного Закону виконати всі зобов’язання України, взяті під час ратифікації Європейської хартії місцевого самоврядування, неможливо, — наголосив Віктор Тихонов, голова Комітету ВР з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування, президент Української асоціації місцевих та регіональних влад. — Насамперед, потребують вирішення питання децентралізації влади, передачі повноважень у регіони, передусім у бюджетних питаннях, і створення власних виконавчих органів на рівні міст і районів. Тобто без внесення змін до Конституції все буде лише порожніми балачками».

Проте, на думку представників місцевих органів самоврядування, семінар і виступи представників різних політичних сил говорять про те, що сьогодні в парламенті можна набрати конституційну більшість під час прийняття законів щодо місцевого самоврядування. А це передусім нова редакція закону про місцеве самоврядування, проекти законів про соціальні стандарти, комунальну власність тощо.

У заключній декларації, схваленій учасниками семінару з питань регіональної політики в Україні, підкреслено необхідність завершення конституційної реформи в частині місцевого самоврядування, важливість розбудови самоврядування на субнаціональному (районному та обласному) рівні, нагальність реформування територіальної організації влади. Учасники семінару, зокрема, вирішили ухвалити план дій робочої групи Конгресу з питань регіонального розвитку в Україні на 2007 рік, вітати зусилля органів влади країни щодо розвитку системи регіонального самоврядування, в тім числі стосовно створення виконавчих органів на районному та обласному рівнях (для чого має бути внесено відповідні зміни до Конституції та національного законодавства).

Сьогодні в рамках семінару заплановано проведення «круглого столу» за участю президента Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Хальдвана Скарда.

На знімку: президент Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Хальдван Скард, голова Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування Віктор Тихонов, голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Наталія Прокопович.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.