Футбол. Чемпіонат країни. Вища ліга. 17-й тур. 3—4 березня.

«Дніпро» — «Іллічівець». 1:1. 5 000 глядачів. Арбітр — Сіренко (Сімферополь). Голи: Корниленко, 3 — Конюшенко, 54 (п). На 65-й хвилині Шелаєв («Дніпро») не реалізував пенальті (воротар). Вилучено Шершуна («Дніпро», 53, фол останньої надії).

«Шахтар» — «Зоря». 3:0. 13 000. Шандор (Львів). Матузалем, 36, Жадсон, 53, Фернандіньйо, 61.

«Чорноморець» — «Арсенал». 2:0. 3 500. Задіран (Дніпропетровськ). Шищенко, 51, Полтавець, 81 (п).

«Динамо» — «Металург» (Запоріжжя). 3:1. 16 000. Покидько (Полтава). Гусєв, 6, Ребров, 64 (п), Клебер, 90 — Кабанов, 61.

ФК «Харків» — «Металіст». 0:0. 14 000. Швецов (Одеса).

«Сталь» — «Металург» (Донецьк). 3:0. 7 000. Венгер (Київ). Жоземар, 7, 51, 80 (п). Вилучено Глада («Металург», 77, два попередження).

«Таврія» — «Ворскла». 1:0. 8 500. Литвинов (Луганськ). Першин, 19.

«Карпати» — «Кривбас». 1:1. 21 000. Амбросимов (Одеса). Ковель, 50 — Ковальчук, 6.

«Динамо» — 45,«Шахтар» — 41, «Металіст» — 30, «Арсенал», «Дніпро» по 25, «Таврія», «Карпати» по 24, «Чорноморець» — 23, «Металург» Д, «Кривбас» по 21, «Ворскла», «Іллічівець», «Металург» Зп по 16, ФК «Харків» — 14, «Сталь», «Зоря» по 12.

Бомбардири: Гігіадзе («Кривбас») — 8 м’ячів, Бєлік («Шахтар»), Гладкий (ФК «Харків») — 7, Брандау («Шахтар»), Назаренко («Дніпро»), Даниловський «Чорноморець», Батіста («Карпати»), Шацьких («Динамо»), Полтавець («Чорноморець») — по 6.

Повне ім’я цього хлопця — Дос Сантос Сільва Жоземар. Народився він у Бразилії 18 жовтня 1980 року. Ставши дорослим, виступав за знаменитий клуб «Флуменесе». Потім грав за бельгійський «Жерміналь». Звідти й прибув до Алчевська на оглядини. У складі «Сталі» провів усі зимові підготовчі збори. Зрештою сподобався. В чемпіонаті України його заявлено 28 лютого.

А позавчора в дебютному для себе матчі Жоземар забив три (!) м’ячі донецькому «Металургу — геть усі в одній зустрічі. Такому шикарному дебютові можна лише позаздрити. Що робитиме далі алчевський бразилець? Важко сказати. Але тепер це питання цікавитиме, либонь, усіх.

Про прикру невдачу донецького «Металурга» від аутсайдера. Одразу хочеться звернути увагу на те, що надто вже багато про цей клуб згадується в ЗМІ. Тут і менторські заяви його віце-президента з далекої Іспанії, де він мешкає, і судова тяганина з ФФУ і ПФЛ про ліміт на легіонерів. Команду віднедавна очолив іменитий наставник Ко Адріансе з Нідерландів (його дебют успішним аж ніяк не назвеш). І про нього написано чимало.

Неважко здогадатися і про мету донецького колективу, котрий має міцні фінансові підвалини, — призове місце і зона УЄФА. Однак, якщо в «Металурзі» й надалі відвертатимуть увагу від, власне, головного — футболу, то можна і не подужати, висловлюючись мовою важкоатлетів, замовлену вагу.

Утім, не гарячкуватимемо і не робитимемо поквапливих висновків. Адже попереду ще багато подій. І, сподіватимемося, донецький «Металург» скаже про себе і на футбольному полі.

Повернення свого наставника Семена Альтмана після підступної хвороби футболісти «Чорноморця» відзначили досить переконливою перемогою над великим мучеником «Арсеналом». Київський клуб продовжує життя безпритульного, існуючи на певні подачки зі столичного бюджету. Серйозного господаря ще не знайдено.

Два клуби виявилися незговірливими на виїзді. І якщо маріупольці відібрали очки у Дніпропетровську, то запоріжці у столиці цього зробити не змогли. Хоча в другому таймі добряче попсували нерви динамівцям та їхнім прихильникам. Ніким не прикритий Тарас Кабанов, як і личить справжньому форварду, скористався «подарунком» — прийняв м’яча, обробив і метрів з п’яти «розстріляв» ворота господарів. Красиво, нічого не скажеш.

Гроза над позиціями «Динамо» тривала недовго. Кияни серйозно заходилися надолужувати згаяне. Через кілька хвилин вони вийшли вперед. І не припинили тиск на ворота «Металурга», закріпивши успіх на останній хвилині. Хоча й гості за самовідданість, задерикуватість і бажання діяти безкомпромісно заслужили на похвалу.

А найприємніший факт — заповнені трибуни на стадіоні імені Валерія Лобановського та на аренах у Львові, Харкові, Донецьку. Люди скучили за своїм футболом —це однозначно.

На знімку: Олександр Шовковський, котрий зіграв свій 400-й матч за київське «Динамо».

Фото автора.