Попри затишшя в сесійній залі парламенту в міжпленарний період, пристрасті на політичному фронті набирають дедалі нових обертів. У відповідь на обєднання опозиційних сил у Верховній Раді з намірами ініціювати дострокові парламентські вибори рушниця вистрелила з боку «регіоналів» — вони пропонують провести вже у вересні цього року одночасно позачергові і парламентські, і президентські вибори.

Конституція України (стаття 108) чітко визначає лише чотири підстави для дострокового припинення повноважень чинного глави держави: 1) у разі відставки; 2) неможливості виконувати свої повноваження за станом здоровя; 3) усунення з поста в порядку імпічменту (що передбачає свою досить складну конституційну процедуру); 4) смерті. Дострокові парламентські вибори інша річ. Якщо підрахувати голоси тих політичних сил, що вже публічно заявили про свою підтримку таких намірів — «Наша Україна» (79 депутатів), БЮТ (125) і Партія регіонів (185), то це вже навіть більш як конституційна більшість (389 голосів), чого цілком достатньо для проведення будь-якого політичного рішення.

Позиція глави держави щодо ініціативи «регіоналів» прогнозована і збагненна. Під час візиту до Грузії Віктор Ющенко назвав «безвідповідальною» саму ідею про дострокові президентські та парламентські вибори в Україні, запропонувавши продовжити «національний діалог». Хоча про вибори до Верховної Ради висловлювання Президента менш категоричні: «У Конституції все розписано, як і коли проводити президентські вибори, але якщо говоримо про парламентські вибори, там можуть бути декілька мотивів, які треба враховувати». Які саме мотиви глава держави, звісно, делікатно промовчав.

Ще одним голосним акордом на політичному фронті став вояж лідерки блоку свого імені Юлії Тимошенко до США. Тим паче вже в ролі не лише партійної лідерки, а чільника нарешті обєднаної парламентської опозиції. За дивним збігом обставин довгоочікуване обєднання сталося саме напередодні заздалегідь запланованого візиту пані Юлії до США. На зустрічі з українською діаспорою вона заявила, що відстоює повернення Президенту повноважень, які він втратив після конституційної реформи: «І сьогодні я працюю на те, щоб ці повноваження Президенту повернути і щоб він встиг в цій каденції зробити все, що треба було зробити після помаранчевої революції».

Акцент біло-голубих на суміщенні позачергових парламентських і президентських виборів деякі аналітики розцінюють як небажання «регіоналів» нових парламентських перегонів. Хоча й координаторка антикризової коаліції Раїса Богатирьова запевняє у повній бойовій готовності Партії регіонів до нової боротьби за депутатські портфелі. Однак у разі будь-якого переформатування політичних сил чи у складі нинішнього парламенту, чи в разі його переобрання захитається крісло під премєром Віктором Януковичем. Хоча депутат В. Кисельов і запевняв, що не погоджував свою ініціативу ані з премєром, ані з главою парламенту, навряд чи в монолітно-дисциплінованих лавах «регіоналів» можлива будь-яка самодіяльність. Звідки зявилася така «бомба», яка збурила весь політичний олімп, поки що залишається загадкою. Але принаймні завдання-мінімум перехопити ініціативу і заволодіти мячем на полі виконано.