Звернення до народних депутатів України

Ураховуючи вкрай загрозливу ситуацію, що склалася навколо реконструкції стадіону й майбутнього Київського національного університету технологій та дизайну загалом, звертаюся до вас по підтримку і для надання належних роз’яснень з перших уст, оскільки сьогодні деякі зацікавлені особи намагаються ввести в оману керівництво міста, народних депутатів та державних службовців різного рівня. Останнім часом ці зацікавлені особи систематично поширюють неправдиву інформацію стосовно ситуації довкола реконструкції стадіону нашого університету та виливають водночас бруд на мене, моїх колег, інвесторів та інших небайдужих учасників процесу. Окрім того, хоч як це парадоксально, ставиться під сумнів волевиявлення студентства, яке, безперечно, в сьогоднішньому суспільстві є найдемократичнішою та найсвідомішою верствою населення.

Київський національний університет технологій та дизайну, як власник наявного «стадіону» та землекористувач земельної ділянки, ініціював реконструкцію спортивної споруди з метою належного забезпечення студентів університету, а також мешканців прилеглих житлових будинків, можливостями для оздоровлення та занять спортом. У наші плани входить створення сучасного стадіону, що має задовольняти всі вимоги студентів та відповідати останнім світовим вимогам стосовно якості спортивних споруд такого рівня. А оскільки на сьогоднішній час наявний «стадіон» не пристосований для занять спортом, то керівництво університету з дотриманням усіх законних процедур прийняло рішення про пошук інвестора, який запропонував би найвигідніші умови для досягнення поставленої мети та раціонального використання земельної ділянки, розташованої за адресою: вул. Немировича-Данченка, 2, та переданої в постійне користування Київському національному університету технологій та дизайну рішенням Київської міської ради № 1109/2519 від 28.12.2004 р. для будівництва житлового комплексу з паркінгом та реконструкції стадіону, їх подальшої експлуатації та обслуговування.

Серед багатьох претендентів шляхом проведення відкритого інвестиційного конкурсу було обрано компанію Київський Фонд нерухомості, яка запропонувала найвигідніші умови. Її пропозиція передбачає великі інвестиції в реконструкцію стадіону та розвиток матеріально-технічної бази університету. На виконання рішення Київради № 439/3015 від 16.06.2005 р. «Про врахування громадських інтересів та захист прав громадян при проведенні містобудівної діяльності в місті Києві» університетом та інвестором було проведено три громадські слухання-обговорення проектної документації: серед студентів університету —11.10.2006 р.; серед викладачів та співробітників університету —17.10.2006 р.; загальні збори громадськості, ініційовані та проведені Печерською районною в м. Києві державною адміністрацією, — 24.10.2006 р.

З метою визначення конструктивних пропозицій та зауважень до проекту реконструкції стадіону та будівництва житлового комплексу із вбудованими приміщеннями та паркінгом громадські слухання серед студентської та професорсько-викладацької аудиторії були ініційовані адміністрацією та профкомом університету. Відповідно до вимог чинних нормативних актів стосовно проведення таких заходів усі громадські слухання проведено за участю представників органів місцевого самоврядування, засобів масової інформації, громадських організацій та місцевих мешканців. Про всі вищезгадані заходи було повідомлено громадськість та забезпечено вільний доступ для всіх бажаючих узяти участь в обговореннях. Загалом, у громадських слуханнях стосовно реконструкції стадіону та будівництва житлового комплексу взяли участь понад 400 громадян.

За результатами обговорення проекту реконструкції стадіону та будівництва житлового комплексу було складено офіційні протоколи громадських слухань, в яких зафіксовано всі зауваження та пропозиції до інвестора про вдосконалення проектної документації, а запропонований до розгляду проект реконструкції стадіону та будівництва житлового комплексу було схвалено.

Водночас особами, що мають на меті недопущення використання стадіону університетом та які прикривають свої справжні наміри захоплення території начебто думкою окремих громадян, створено реальне політичне напруження навколо стадіону, університету та моєї персони. Не раз звертаючись до всіх інстанцій та народних депутатів України з письмовими неправдивими зверненнями, вони намагаються зашкодити розвитку університету та заважають поліпшенню умов життєдіяльності мешканців усього мікрорайону, оскільки своїми діями перешкоджають проведенню навіть землескріплювальних робіт на частині земельної ділянки, де розташовано «стадіон», що фактично ставить під загрозу життя студентів та громадян. Тому прошу вас підтримати процес розвитку державного навчального закладу ІV рівня акредитації та відповідно реагувати на звернення, спрямовані на дискредитацію університету.

З повагою, Олег ВОЛКОВ, ректор Київського національного університету технологій та дизайну.

Р. S. Звернення друкується в рахунок квоти Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти.