Делегація Комітету із парламентського співробітництва між Україною та Європейським союзом у середу відвідала Донецьк. На орендному підприємстві «Шахта імені Засядька» парламентарії ознайомилися із роботою когенераційної електростанції, яка працює на шахтному метані. Вугільне підприємство реалізує найбільший в Європі проект дегазації та утилізації шахтного метану, підкреслив народний депутат України Юхим Звягільський. Іноземних парламентаріїв цікавили питання підвищення безпеки праці гірників, зменшення впливу на навколишнє середовище, а також перспективи торгівлі квотами на викиди парникових газів у рамках Кіотського протоколу. Реалізація метанового проекту на шахті імені Засядька має завершитися у 2012 році. До того часу вугільники забиратимуть із надр та використовуватимуть 280—300 мільйонів кубометрів газу на рік.

«Ми побачили колосальність та велич природних і людських ресурсів регіону і країни, — зазначив співголова Комітету із парламентського співробітництва між Україною та ЄС Адріан Северин. — Однак, з другого боку, ресурси, які ви маєте, не можуть бути використані повністю без інтеграції у велику родину — я маю на увазі родину Євросоюзу». За словами співголови комітету, європарламентарії прагнуть зрозуміти ставлення до інтеграції не лише уряду чи регіональної влади, а й звичайних українців. Це одна із причин приїзду до регіону. Як відомо, в Донецькій області чимало людей, які насторожено ставляться до зближення з Європою. Під час зустрічі із керівництвом Донецької, Луганської та Запорізької областей іноземні гості переконували у перевагах євроінтеграції.

На думку віце-прем’єр-міністра України Володимира Рибака, нова якість відносин повинна бути відображена в новому базовому договорі між Україною та ЄС. Цей документ передбачатиме створення поглибленої зони вільної торгівлі, яка має поширюватися і на сектор послуг та рух капіталу та посилить співробітництво в ключових секторах: енергетиці, транспорті, телекомунікаціях. Особливу увагу, на думку уряду, варто приділити транскордонному та міжрегіональному співробітництву.