Коментар міністра освіти і науки Станіслава Ніколаєнка з приводу підпорядкування Національного університету ім. Т. Шевченка Кабінету Міністрів України

Станіслав Ніколаєнко зазначає, що рішення КМУ відповідає чинному законодавству. Після внесення змін до Конституції частина функцій виконавчої влади, які покладалися на Президента, перейшли до уряду.

«Сьогодні МОН за дорученням секретаріату Кабміну підготувало зміни до

ст. 39 Закону «Про вищу освіту» про новий порядок створення, реорганізації та ліквідації ВНЗ. Цей порядок стосуватиметься і навчальних закладів з особливим статусом підпорядкування, який формувався з 1990 року.

До речі, його мають, крім університету ім. Т. Шевченка, столичний політехнічний університет (КПІ) (фінансується напряму з бюджету), Києво-Могилянська академія (підпорядкована Кабінету Міністрів), Острозька академія (створена Президентом).

З часом усі ВНЗ країни підпорядковуватимуться одному центральному органу виконавчої влади — Міністерству освіти і науки, а діяльність ВНЗ з особливим статусом урегулюється на законодавчому рівні.

Але це не означає, що Міносвіти керуватиме університетами. Діятиме єдиний порядок укладання, розірвання контракту, паралельно надаватимуться нові права тощо.

Хочу заспокоїти науково-педагогічний колектив, студентів КНУ ім. Шевченка: це підпорядкування в жодному разі не призведе до погіршення їхнього соціального і матеріального стану. Особливий статус університету збережеться».