Минулими вихідними кримський півострів Тарханкут здавався, скоріше, Заполяр’ям: снігова завірюха, мороз більш як 10 градусів! На телефонні запитання знайомих, які купальники в моді цього сезону, відповідали: «Пухові!»

І ось за таких умов кілька десятків відчайдухів проводили перший в Україні Міжнародний трофі-рейд «Дембельський альбом» під патронатом Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтагаз».

Трофі-рейд — це гонки поза шляхами.

Придумав нинішні змагання Олексій Науменко. В його багажі — гонки Мурманськ—Владивосток, Ладозьке озеро. Навіть відео звідти — забирає подих! Тепер подібне Олексій організував і в нас. Щоправда, розраховували на +18... Але погода тільки додала адреналіну! Формат змагань визначили як «Гарматне ядро».

Спочатку маршрут мав 150 контрольних точок. Врахувавши досвід і психологію учасників, оснащення позашляховиків, залишили 36. До речі, точки з номером 13 не було. Загальна довжина маршруту першого дня — 218 кілометрів. Контрольний час — 10 годин.

Штурман екіпажу, використовуючи GPS-навігатор (через супутниковий зв’язок), мав вибрати оптимальний маршрут. Чорні ящики фіксували присутність на контрольних точках. Справа водіїв — не тільки пройти маршрут найкоротшим шляхом, а й провести авто через цікаві місця. Так, найвидовищнішим виявилося проходження балки із водою, багном і шаром криги. Навіть за наявності обов’язкових елементів (грязьової гуми, лебідки, тросу, сендтреків — спеціальних металевих підставок під колеса для подолання бродів) це було складно... Забракло досвіду: сендтреками ніхто не скористався. Натомість лунало смішне для стороннього вуха: «Не втопіть Буратіно!». Це — така дровиняка, яку підкладають під колеса. До того ж за двома першопрохідцями інші намагалися проїхати цією самою розбитою колією. Звісно, нічого не вийшло! До речі, журналістам «Чорноморнафтагаз» запропонував побачити гонки з вертольота. Що й казати: засніжений Крим, яким снують зайці і джипи, — це красиво!

Підбиваємо підсумки першого дня: декілька спалених лебідок, «Ніссан» пробив двоє коліс, в «УАЗа» замерзла солярка, а «Тойота» (якій пророкували перше місце) розбила «лоба» на льоду і зійшла з гонки. Першими серед авто за 9 годин 28 хвилин прийшли Володимир Шведун, Сергей Откидач (Севастополь, «Нива»). Серед квадроциклів — за 9 годин 4 хвилини прийшов Богдан Новицький (Київ).

Другий день змагань. Спецділянка: п’ять кілометрів піщаного пляжу на Беляуській косі (район озера Донузлав). Все відбувалося досить стрімко (від 5 до 20 хвилин). Роздільний старт, час фіксує секундомір. Перші серед автівок — Дмитро Ротарь, Денис Мазуренко (Одеса, «Тойота»). Серед квадроциклів — Сергій Осадчий (Київ).

Загалом у змаганнях брали участь 30 позашляховиків і 5 квадроциклів із Молдови, Росії, України.

А серед інформаційних спонсорів красувався «Голос України».

Крим.

Фото автора.