Шановний ведучий! Я навчаюся на юридичному факультеті, мрію стати суддею. Знаю, авторитет нинішнього слуги Феміди не на висоті. Однією з причин неповаги до третьої гілки влади є, на мою думку, недостатня пропаганда позитивного досвіду роботи вітчизняних судів. Зокрема, молодь не знає авторитетів у галузі юриспруденції. Чи є взагалі професіонали, з кого можна «жизнь делать»?

Андрій ЄФІМЕНКОВ.

Звичайно, є, Андрію. Про одного з них торік вийшла книжка Володимира Олефіренка (до речі, колишнього працівника «Голосу України») «Дорогу осилит идущий. Невымышленная история о Судье Викторе Кононенко».

Слово «судья» не випадково написане з великої літери. Віктор Іванович Кононенко, нині активно і продуктивно діючий пенсіонер — єдиний в Україні пройшов шлях від судді райсуду до судді Верховного Суду СРСР. Після його розвалу наш повпред міг залишитися в Москві, але він повернувся на Батьківщину, щоб бути корисним незалежній державі. Заслужений юрист відомий далеко за межами країн СНД передусім своєю громадянською позицією, безцінним досвідом, професіоналізмом.

«Людина — від землі, Суддя — від Бога», — таку оцінку дав герою пізнавальної книжки Голова Верховного Суду України Василь Онопенко.

Перші кроки становлення незалежного суду країна робила за участі висококласного юриста Кононенка. У 1992-му він очолював робочі групи з розробки Концепції судово-правової реформи, Закону України «Про статус суддів». Згодом брав участь у прийнятті ще дюжини законодавчих актів, за якими живе країна. Плідну законодавчу діяльність Кононенко продовжує і в свої 69 літ.

Автор збірника, що особливо приваблює, не обмежився розповіддю про авторитетного професіонала, його суддівський досвід, позицію, кредо. Зі сторінок багатої на факти книжки на вас, в прямому значенні, з фото дивиться життєлюб у колі сім’ї, колег, друзів; на робочому місці, в Пекіні, на відпочинку. Книжка багата спогадами, оцінками, документами, мудрими думками і... поезією.

І, звичайно, кримінальними справами, які доводилося Віктору Кононенку розглядати в судових залах.

Скажімо, ви чули про гучний перегляд справи про вбивство Кірова? А про резонансний процес над керівниками компартій азіатських республік? Ці та багато інших справ розглядали за головування Віктора Івановича, який у кожному випадку вміло відділяв зерна від плевел.

У книзі переконливо показано «секрет» успішної 40-річної роботи судді Кононенка, який базувався на знанні законів, об’єктивності, принциповості, людяності...

«Дорогу осилит идущий...» написана передусім для студентів і викладачів юридичних вузів. Тому, Андрію, вона тобі стане в пригоді як посібник, в якому знайдеш відповіді на багато запитань. Зокрема, знатимеш, з кого жизнь делать»...