У жовтні цього року Парламентська асамблея Ради Європи розглядатиме питання про продовження чи припинення моніторингу стосовно України. Про це повідомили на зустрічі з Головою Верховної Ради Олександром Морозом співдоповідачі комітету ПАРЄ з питань дотримання обов’язків та зобов’язань державами-членами Ради Європи Ханне Северинсен і Ренате Вольвенд.

Глава українського парламенту у розмові з єврокомісарами наголосив, що налаштованість Верховної Ради на впровадження в Україні демократичних стандартів життя залишається головним напрямом. Проте співдоповідачі ПАРЄ висловили занепокоєння конституційною кризою в Україні, оскільки вона, за словами Х. Северинсен, «може завдати шкоди всій юридичній системі України».

Водночас О. Мороз, говорячи про перебіг конституційної реформи, зазначив, що в Україні «немає ніякої конституційної кризи». Він нагадав, що Верховна Рада створила тимчасову спеціальну комісію відповідно до Конституції та Регламенту, яка готуватиме низку законопроектів про приведення у відповідність до Основного Закону правовідносин в усіх сферах. А процедура роботи цієї комісії передбачає залучення представників усіх зацікавлених сторін, у тому числі секретаріату Президента, Кабінету Міністрів та громадськості.

О. Мороз також висловив сподівання, що «круглий стіл», проведення якого підтримується Президентом України, парламентом і урядом, дозволить зняти «нашарування деструктивного змісту». Глава парламенту переконаний, що вже за два-три місяці буде припинено всі спекуляції навколо Конституції і ситуація нормалізується.

Голова Верховної Ради вкотре наголосив, що наразі відбувається приведення у відповідність до Основного Закону взаємовідносин у всіх структурах влади. «Кінцева мета, яку ми ставимо перед собою, — це європейська модель управління із збільшенням повноважень органів місцевого самоврядування», — сказав О. Мороз.

Пані Р. Вольвенд поцікавилася, чи розглядатиме Верховна Рада нові закони про Кабінет Міністрів і Президента України. О. Мороз поінформував, що в першому читанні вже розглянуто поправки до закону про Кабмін, спрямовані на остаточне унормування відносин між гілками влади, що дозволить взагалі зняти питання про невідповідність закону Конституції. Окрім цього, зауважив він, у Верховній Раді зареєстровано законопроект про Президента України. Але парламент пропонує главі держави внести свій. О. Мороз також звернув увагу, що Конституція передбачає ухвалення низки «органічних» законів, зокрема про тимчасові слідчі комісії.

Особливий інтерес співдоповідачі ПАРЄ мали і до проблеми реформування судової системи в Україні. О. Мороз повідомив, що український парламент невдовзі розгляне законопроект, який унеможливить використання судової системи, як інструмента для неправових дій.

Ще одна тема, яка турбувала європарламентаріїв, — подолання корупції в Україні. Голова Верховної Ради запевнив співдоповідачів ПАРЄ, що український парламент працює над законодавчим забезпеченням недопущення корупції в усіх сферах, а також над забезпеченням гласності в роботі тих структур, які опікуються цією проблемою. Невдовзі Верховна Рада планує ратифікувати Європейську конвенцію про кримінальну відповідальність за корупційні дії.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Програма перебування представників ПАРЄ в Україні передбачає поїздку в Донецьку область

Заплановано зустрічі з керівництвом регіону та міста, правоохоронних органів, активістами неурядових організацій. Представники ПАРЄ розмовлятимуть із лідерами депутатських фракцій обласної ради — Партії регіонів, «Народної опозиції», Комуністичної партії, Соціалістичної партії, а також із керівниками місцевих осередків блоку Юлії Тимошенко та «Нашої України».

Крім того, гості ознайомляться з роботою Тельманівського районного управління праці та соціального захисту населення. А завтра співдоповідачі відвідають слідчий ізолятор, виправну колонію та дадуть прес-конференцію, повідомили «Голосу України» в прес-службі обласної ради.

Ліна КУЩ.

Донецька область.