Хоч продавці у м
’ясних рядах на Центральному ринку Полтави й нарікають, що з початком Великого посту попит на їхню продукцію дещо знизився, та на ціни це майже не вплинуло. Втім, нічого дивного, адже здебільшого торгують тут так звані реалізатори, за якими, у свою чергу, стоять перекупники. Тож певний монополізм у «ціновій політиці» таки простежується, повідомляє наш власкор Віталій СКОБЕЛЬСЬКИЙ.Проте порівняно зі столичними цінами полтавське м
’ясо видається доволі «дешевим»: яловичина — 19—21 грн., свинина — 23—25, сало — 10—12. Добру курку можна купити за 15—20 гривень, а качку — за 35. Додавши до цієї суми ще 15 гривень, можна поласувати й гусятиною, а от за «середнього» індика готуй усі 60.Картопля
— від гривні вісімдесят до двох, столові буряки — 2 грн., капуста — 2.50.Задовго до Великодня порівняно дешевими залишаються яйця
— від 3.45 за десяток, а деінде можна заплатити й менше. Молоко — 2.50 за літр.* * *
А от у Запоріжжі вже кілька місяців триває
«ринкова» війна. За рішенням міськради в місті заборонено стихійну торгівлю, але бабусі цього рішення не визнають і продовжують стійко тримати облогу міліції. Особливо напружена ситуація склалася в Бородінському мікрорайоні, де з 15 лютого не вщухають «бої» за стихійний ринок на вулиці Ладозькій. Влада пішла на поступки й зобов’язала відвести на кожному ринку місця для торгівлі безпосереднім товаровиробникам, але селяни туди торгувати не їдуть, хоча їм обіцяють, що місяць-другий не обкладатимуть «містовим». Причина, як пояснив нашому власкору Миколі МАНЬКУ його знайомий фермер, полягає в тому, що «прийдуть мордаті хлопці й, приставивши тесак, пояснять, яку ціну правити й кому віддати лишок виторгу».Бідкаються й базарні торговці. Як на них, то торгувати м
’ясом стало майже збитково. Після новорічного цінового піку воно для покупців майже «дармове». Вирізка яловичини і свинини коштує відповідно 20 і 23 гривні, з кісточкою — 17 і 20 гривень. Коли це було, щоб кілограм свіжого сала можна було купити за 6—8 гривень? А делікатесне солоне, з проріззю і спеціями, сторгуєш за 13—18 гривень. На дві-три гривні подешевшала й птиця. Торговці грішать на засилля дешевого польського м’яса, якість якого не йде ні в яке порівняння з нашим. А селяни просто криком кричать, бо тваринництво стало збитковою галуззю і, якщо так триватиме й далі, то ми перетворимося на ні на що не здатну колонію.Ще одна причина дешевизни
— свіжа риба, котрої як ніколи багато. Лящі й товстолобики продаються по 7—8 гривень за кілограм, пеленгас — по 8—9, щука — по 15, судак — по 17—18, сом — по 20—22 гривні, і навіть за камбалу-калкана нині правлять лише 25 гривень. А таке «сміття», як карасі чи азовські бички, можна купити й за 4—6 гривень...У Запоріжжі зазвичай дорогі: молоко
— літр домашнього коштує 2,5 гривні, картопля — 1,5—2,5 гривні кілограм. Та навіть за традиційні культури — моркву, цибулю й столові буряки — правлять дві гривні. Звісно, у селян їх закуповують наполовину дешевше.Цього тижня на дніпропетровському Центральному ринку
«Озерка», де скуповувався наш власкор Михайло СКОРИК, можна було купити один кілограм таких харчових продуктів (у гривнях):* М
’ясо яловичини — 20—23*
М’ясо свинини — 23—25*
Сало — 5—9*
Кури домашні — 11—13*
Яйця — 2,90—3,10*
Ковбаса домашня — 19,50*
Картопля і капуста — по 2,50* Цибуля
— 1,5—1,75*
Цукор — 3,10*
Короп — 18*
Судак — 20Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву
«Голосу України»).