У рамках дводенної робочої поїздки Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка відбулася його зустріч із представниками політичних партій, що об’єдналися в парламенті в антикризову коаліцію.

Аналогічні коаліції створено в Одеській обласній і міській радах. У зустрічі з Адамом Мартинюком брали участь і ветерани війни та праці, які просто атакували його питаннями. Їх було чимало і мали вони часом жорсткий характер.

Адам Іванович відповідей не уникав, і всі, хто звернувся до нього із запитаннями, відповідь почули.

— Антикризова коаліція прийшла всерйоз і надовго, — сказав Адам Мартинюк. — Ми перебуватимемо при владі до березня 2011 року і до цього терміну завершимо все, що намітили. Дострокових виборів до Верховної Ради, хоч би як цього комусь хотілося, не буде. Верховна Рада п’ятого скликання остаточно передасть владу радам, у такий спосіб завершиться другий етап політичної реформи. Розгляд народними депутатами проекту закону 0900 почнеться відразу після того, як буде отримано роз’яснення Конституційного Суду з нього.

Уже найближчим часом у антикризової коаліції в наявності буде понад 300 голосів, — запевнив Адам Мартинюк. — Не розкриватиму таємниць, як нам вдасться це зробити, але це відбудеться дуже скоро.

До речі, про дострокові парламентські вибори. На думку А. Мартинюка, в них не зацікавлений ні Президент, ні виборці. Їх бажають ті, хто тримав і не втримав у руці синицю. Що стосується антикризової коаліції, то вона не боїться дострокових виборів, готова до них і абсолютно впевнена у своїй перемозі.

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив припущення, що Україну очікує напівмайдан, тому що двічі в одну річку не увійти, і народ просто вже не повірить гучним фразам тих, хто погрожує організувати марші на Київ.

Відповідно до норм нового Закону «Про Кабінет Міністрів» уряд найближчим часом внесе на розгляд сесії Верховної Ради проект закону «Про зміни до Державного бюджету України», — заявив Адам Іванович. Ці зміни стосуватимуться підвищення мінімальної заробітної плати, пенсій, допомог.

— Системи влади в Україні немає, — сказав Адам Мартинюк, — тому що законів не дотримуються, і ніхто не вимагає їх дотримання. Але саме з дотримання законів і починається створення громадянського суспільства. Суспільства, що чекає не диктату, не монологу, а діалогу.

— Ми маємо слухати і чути одне одного, — заявив Адам Мартинюк.

Другий робочий день поїздки Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка до Одеської області розпочався з відвідування Одеського припортового заводу. Потім несподівана зустріч очікувала його в авторській Миколи Гузика експериментальній загальноосвітній школі № 3. Свого часу Адам Іванович працював учителем історії у школі й тому з великим інтересом ознайомився з організацією навчального процесу. Адам Мартинюк сфотографувався на пам’ять з першокласниками.

На прес-конференції Адам Мартинюк заявив, що ні про який розкол України, про що так багато гомонять останнім часом, мови бути не може. Люди, за словами А. Мартинюка, повірили в серйозність намірів антикризової коаліції. Авторитарні сили, заявив А. Мартинюк, хочуть посіяти політичний хаос, але ми цього не допустимо. Перший заступник Голови Верховної Ради висловив своє ставлення до адміністративно-територіальної реформи. На його погляд, вона необхідна, але в нинішніх умовах — передчасна. Для того щоб створити умови для проведення адміністративно-територіальної реформи, заявив А. Мартинюк, потрібно підвищити якість життя людей. Саме над цими і працює антикризова коаліція.

Одеса.

На знімку: Перший заступник Голови Верховної Ради України Адам Мартинюк і вчителька української мови експериментальної школи Раїса Манзюк.

Фото Олега ВЛАДИМИРСЬКОГО.