Основні китайські фондові індекси Shanghaі and Shenzhen300 та Shanghaі Composіte, обвалившись до рівня десятирічного максимуму, спричинили ланцюгову реакцію спекулятивного падіння акцій на світових біржах. Якщо падіння затягнеться, аналітики не виключають глобальної фінансової кризи.

Підстави для того неабиякі. Адже корекції «з подачі китайців» зазнають не тільки фондові біржі економічно розвинутих країн, а й тих, що розвиваються. Бразильський фондовий індекс втратив одразу 4 відсотки, стамбульський — 4,5, бомбейський — 2,5, німецький DAX — 2,96, лондонський — 2,23, російський РТС — 3,28... Запитання, яке турбує нині усіх, як довго триватиме така корекція і чи не призведе вона, чого доброго, до виведення капіталів з країн, які розвиваються, що спостерігалося у травні минулого року?

Реакція українського ринку цінних паперів (ПФТС) цього разу була адекватною, оскільки для корекції він дозрів не гірше за китайський ринок. За словами гендиректора «Інеко-Інвест» Олега Моркви, на які посилається фінансовий сервер, корекції очікували на ринку цінних паперів близько місяця. Адже стимул був неабиякий — зростання ринку на 56,23 відсотка до 26 лютого спонукало до фіксації прибутків. Чимало з експертів такої корекції очікували до кінця місяця, китайський обвал акцій став додатковим сигналом для корекції «блакитних» (найбільш привабливих) фішок. Майже одночасно з подіями на китайському фондовому ринку на 15 відсотків подешевшали акції «Донбасенерго», на 10,42 — акції Сумського машинобудівного НВО імені Фрунзе, на 6,41 — «Дніпроенерго», на 3,21 «Укртелекому», на 4,32 — Нижньодніпровського трубопрокатного заводу тощо. 27 лютого на біржі ПФТС вже в середині дня констатували різке (на 8 відсотків) «просідання» вартості цінних паперів банків, електрогенерації, зв’язку, труб...

Експерти ставляться до різких перемін по-різному, хоч усі одностайні у тому, що «погоду» на ринку зараз роблять спекулянти. На думку Олега Моркви, відплив капіталу з ринку — тимчасове явище, і вже у середині березня можна очікувати повернення великих грошей за умови, якщо в країні не буде політичної дестабілізації або уряд не влаштує черговий перегляд приватизаційних планів. Важко не погодитися, тим паче, що глибокій корекції протистоятиме урядовий намір продавати міноритарні пакети акцій енергокомпаній у першому кварталі. До слова, на сайтах банкірів цитують аналітика інвестиційної компанії «Тройка Діалог Україна» Руслана Дейкуна, який також вважає, що падіння українського фондового ринку пов’язане з глобальною тенденцією на міжнародних ринках, тому корекція може затягнутися на кілька тижнів і становити близько 15 відсотків.