Секретаріатом Голови Верховної Ради України підбито підсумки роботи інтернет-приймальні глави парламенту Олександра Мороза за період з 11 листопада 2006 по 26 лютого 2007 року.

Значна кількість звернень та запитань до Голови Верховної Ради України стосувалася соціальних проблем.

Зокрема, відвідувачі інтернет-приймальні висловлювали стурбованість підвищенням тарифів на газ та житлово-комунальні послуги.

О. Мороз, відповідаючи на запитання про обґрунтованість підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, підкреслив, що для запобігання їх безпідставному підвищенню необхідно закласти правові основи формування тарифів, і зазначив, що над цим працює парламентсько-урядова робоча група, створена на слуханнях 10 січня ц. р. про стан житлово-комунальної сфери для розробки проектів нормативно-правових актів виходу галузі з кризи.

«Новий уряд одержав у спадок від попереднього близько 8 млрд. додаткових боргів, які треба було покривати, обмежуючи витрати на соціальні потреби зокрема. Тепер же чуємо раз у раз, що нова влада винна в зростанні цін і платежів, хоч базові параметри для того (ціни на газ і електроенергію) встановлені за попереднього складу уряду. А конкретні ціни і тарифи встановлюються місцевою владою, сформованою в різних регіонах різними партіями. Але скрізь зростання плати за послуги викликає незадоволення людей, зазначив Голова Верховної Ради України. Треба створити нормальні умови для розвитку економіки, надати громадянам можливість заробляти такі гроші, щоб плата за житлово-комунальні послуги не «зїдала» левову частку зарплати. А загалом всі питання тарифів на комунальні послуги потрібно вирішувати комплексно, у рамках житлово-комунального господарства».

Відповідно до звернень О. Мороз дав низку доручень Комітету Верховної Ради України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства з розгляду цього болючого для багатьох громадян питання і внесення відповідних пропозицій.

Користувачів інтернет-приймальні також цікавило питання про збільшення єдиної ставки прибуткового податку з 13 відсотків до 15 відсотків зарплати.

Голова Верховної Ради України пояснив, що «причиною зниження ставки до 13 відсотків було намагання вивести «з тіні» зарплати «у конвертах» та інші так звані ліві доходи. Частково мети вдалося досягти. Водночас значна частина вітчизняної економіки ще залишається «в тіні».

При цьому О. Мороз зазначив: «Розуміючи складність соціального становища громадян через зростання податкового навантаження на доходи фізичних осіб, підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про погодинну оплату праці, внесений мною і народним депутатом України Іваном Боким. Він перебуває на експертизі у Кабінеті Міністрів України».

Також слід зазначити, що великий резонанс у користувачів інтернет-приймальні викликали рішення парламенту про продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення та затвердження списку стратегічних підприємств, які можуть бути приватизовані.

Голова Верховної Ради України уважно вивчає всі звернення користувачів інтернет-приймальні, особливо про поліпшення житлових умов, працевлаштування, виплат заборгованості у зарплаті тощо. Разом з тим розгляд таких звернень ускладнюється через те, що вони надходять у формі електронного листа без підпису, а інколи і без прізвища, що не дає можливості офіційно направити відповідні запити до інших органів влади. Тому пропонуємо надсилати такі звернення поштою на імя Голови Верховної Ради України.

Загалом станом на 26 лютого цього року до інтернет-приймальні надійшло 74 звернення.