Щоб оновити нашу комуналку, потрібно не менш як 50 млрд. гривень, сказав на нараді в Івано-Франківську віце-прем’єр-міністр, міністр архітектури, будівництва і житлово-комунального господарства Володимир Рибак

Уже в цьому році на реформування ЖКГ з державного бюджету буде виділено більш як 4 млрд. гривень. Наводити лад почнуть з ліфтового господарства. За словами урядовця, в нашій країні не працюють п’ять тисяч ліфтів, 20—25 відсотків треба поміняти через їх зношеність. «Не треба чекати, коли люди падатимуть у ліфтах», — сказав Володимир Рибак.

Відчути зміни в комуналці громадяни зможуть десь через чотири-п’ять років. «За чотири-п’ять років ми зможемо змінити ситуацію», — пообіцяв міністр. Цьогоріч один мільярд гривень уряд спрямовує на ремонт котелень і тепломереж, наступного року — ще 2 мільярди. Гроші виділятимуть цілеспрямовано суто під конкретні проекти. Міністр закликав керівників органів місцевої влади пришвидшити виготовлення проектів, бо уряд планує в кінці лютого — на початку березня на основі їх розподілити субвенції з держбюджету. «Гроші через казначейство повинні йти туди, де виконуватимуться роботи», — підкреслив Володимир Рибак. Також міністерство шукає фахівців, які допомогли б успішно провести реформу ЖКГ — «найскладнішу реформу, яка тяжко проходила і ще проходить в європейських країнах». Для цього є намір відновити таку структуру, як Державний комітет з ЖКГ.

На реформування й технічне переоснащення галузі в Івано-Франківську область уряд спрямовує цьогоріч більш як 80 млн. гривень. Сума начебто велика, але й проблем у регіоні вистачає. Голова Івано-Франківської ОДА Роман Ткач звернув увагу на специфіку області, де понад 70 відсотків населення проживає в селі, а «комуналкою на селі ніхто не займається». На території області протікає найбільше річок, а в Надвірній, Косові, Верховині, Снятині вода подається погодинно. Народний депутат Євген Гірник зауважив, що одночасно з реконструкцією котелень треба передбачати кошти на заміну столярки, зокрема встановлення металопластикових вікон, щоб не випускати тепло на вітер.

У місті Калуші вкрай потрібно модернізувати Калуську ТЕЦ. Нині вона в управлінні обласної держадміністрації, йде мова про передачу її в Мінпаливо, але міський голова Калуша Ігор Насалик вважає за вихід передати її в управління міської ради, яка готова знайти інвестиції для її модернізування.

Масовий перехід населення на автономне опалення може призвести до повного банкрутства підприємств теплоенергетики, побоюється міський голова Івано-Франківська Віктор Анушкевичус. А 50 тисяч транспортних одиниць, які курсують містом, яке, до того ж, має радіальну забудову, веде до того, що обласний центр просто задихається. Три основні дороги, які проходять через Івано-Франківськ, перебувають у комунальній власності, але коштів на їх ремонт у міському бюджеті нема, констатував голова. Щодо тарифів, то він запропонував прийняти закон про розрахунки їх за єдиною формулою, а також запровадити угоди про партнерство між органами місцевого самоврядування і Кабміном.

Вислухавши учасників наради, Володимир Рибак зауважив: «Не може так бути: проблеми у вас, а гроші в центрі». Треба по-новому формувати місцеві бюджети, зауважив міністр, і запропонував місцевим органам розробити чотирирічні програми соціально-економічного розвитку, де й визначити конкретні заходи з модернізації основного фонду житлово-комунальної сфери.

Івано-Франківськ.