На металургійному підприємстві ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» відбулася прес-конференція глави адміністрації з кадрів і зв’язків із громадськістю Франка Панніра і голови профкому Юрія Бобченка, присвячена підготовці спільної постанови і наказу «Про додаткові заходи із соціального захисту працівників у разі добровільного звільнення з підприємства».

Не йдеться про скорочення чи масові звільнення працівників підприємства з ініціативи адміністрації, — сказав пан Франк Паннір. — Програму, яку нині обговорюють на підприємстві, і яку ми збираємося здійснити в березні—квітні цього року, уже реалізували інші підприємства гірничо-металургійного комплексу України, зокрема й найбільші. Отож у цьому «Міттал Стіл Кривий Ріг» не перший. За словами голови адміністрації, її мета — полегшити зацікавленим особам процес прийняття рішення про звільнення з підприємства з метою виходу на заслужений відпочинок чи для початку власної справи. Йдеться насамперед про людей, які вже є пенсіонерами, а також про керівників, чисельність яких, на нашу думку, надмірна. Працівникам, котрі прийняли таке рішення, компанія ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» планує виплатити залежно від стажу роботи до 35 окладів. У середньому це 7 тисяч доларів США.

— У нас є чимало працівників, особливо серед керівників, які по 30—40 років обіймають свої посади, і є їхні заступники, котрі по 20—25 років є їхніми заступниками, — констатує пан Паннір. — Ми хочемо створити можливість подальшого кар’єрного зростання для молодих, щоб вони могли вдосконалюватися професійно, розвиватися...

Сьогодні середній вік тих, хто працює на підприємстві, — 44 роки. Керівництво компанії має намір омолодити колектив. Але водночас є бізнес-план на 2007 рік, і він припускає зростання виробництва на ВАТ «МСКР» у середньому на 5—8 відсотків з основних видів продукції і, зрозуміло, потрібні люди, щоб його виконувати. Воно переконане, що варто займатися оптимізацією кадрів.

Цю програму обговорювали в трудовому колективі та профкомі ВАТ «МСКР». Профспілковий комітет вніс свої доповнення, які було враховано адміністрацією під час складання проекту документа.

— Ми серйозно готувалися до цього моменту, — підкреслив голова профкому ВАТ «МСКР» Юрій Бобченко. — Основні наші умови стосувалися збереження фонду оплати праці й подальшого підвищення заробітної плати на підприємстві, і власник з цим погодився. Особливо виграють від реалізації цієї програми працюючі пенсіонери чи ті, хто в цей час за віком може піти на заслужений відпочинок. Крім того, ми вже провели переговори з декількома місцевими підприємствами, наприклад, Криворізьким рудоремонтним заводом, для того, щоб вони надали перелік затребуваних у них професій: можливо, люди, одержавши компенсацію на ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг», захочуть продовжити працювати десь в іншому місці. Юрій Бобченко також сказав, що до виплат, передбачених у цій програмі, додаватимуться ті, що гарантовані чинним колективним договором. А це ще від 1 до 3 середніх заробітків залежно від стажу.

Профком ще не знає, скільки працівників можуть виявити бажання добровільно залишити підприємство на таких умовах. Їхню кількість можна буде визначити за підсумками двох місяців, коли зберуть заяви всіх охочих. Створять спеціальну комісію, яка розгляне їх в індивідуальному порядку. Рішення по кожному прийматимуть окремо.

Натомість на підприємстві не планують припиняти прийом на роботу: як і раніше, укладають договори з навчальними закладами — вузами, технікумами, профільними училищами, випускники яких візьмуть на підприємство цього року. У 2006 році з майже 1500 осіб, прийнятих на підприємство, 533 — молоді фахівці.

Коментуючи цю ситуацію для «Голосу України», глава адміністрації ВАТ «Міттал Стіл Кривий Ріг» Франк Паннір підкреслив, що він побував у Фонді держмайна України і знайшов підтримку в законності запланованих добровільних звільнень працівників підприємства, що не суперечать інвестиційним зобов’язанням. Нинішнього року планується прийняти на роботу приблизно стільки само випускників, а під заплановані великі програми з розвитку персоналу буде витрачено в 2007 році майже 4 мільйони гривень.

Як бачимо, кадрова програма реорганізації на підприємстві не є капіталістичною «чисткою», як ми собі це уявляємо, а соціально переконливо оптимізована з правової точки зору.

Дніпропетровська область.