На календарі лютий, а в південних районах Одеської області розпочали польові роботи. Там іде вирівнювання зябу і закриття вологи. Нинішній рік для хліборобів очікується як ніколи важкий і проблемний.

— Протягом останніх трьох місяців практично за винятком кількох дощів не випадало опадів, — розповідає перший заступник начальника головного управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Панчишин. — Запаси вологи на глибині в один метр у три-чотири рази нижчі від середніх багаторічних показників.

Практично всі озимі, а вони займають близько 900 тисяч гектарів, у гарному стані. Частину з них необхідно підгодувати мінеральними добривами, частина — має потребу в захисті від бур’янів. Мінеральних добрив у господарствах припасено дві третини від потрібної кількості.

У номенклатурі зернового клину перевагу за минулорічним досвідом буде віддано ячменю. 2006 року серед зібраних зернових культур ячмінь становив 44 %, або 1 млн. 237 тис. тонн. Урожай пшениці торік становив 1 млн. 52 тис. тонн, кукурудзи — 339 тис. 400 тонн. Очікується, що й нинішнього сільгоспроку збережуться сегменти посівних під основні зернові культури.

Пального на посівні роботи накопичено більше половини від потрібного. Техніка і механізми практично цілком перебувають на лінійці готовності.

Головний біль аграріїв — галопуюче зростання цін на міндобрива і засоби захисту. Майже на 25 відсотків, приміром, подорожчала тільки за місяць аміачна селітра. Проблем з фінансуванням для міцних господарств немає. 800 мільйонів гривень на рахунках у сільгоспвиробників є, ще необхідно 700 мільйонів. Їх готові у вигляді кредитів надати комерційні банки.

Довідка «Голосу України»

У агропромисловому комплексі області зайнято 23 % економічно активного населення області, зосереджено до 30% основних виробничих фондів, виробляється до 20 % валової доданої вартості.

Питома вага області в загальному обсязі виробництва валової сільськогосподарської продукції по Україні становить 4,9%, зерна — 7%, соняшника — 7,2%, овочів — 7,2%, винограду — 44%, м’яса — 3,4%, молока — 4,4%, яєць — 5,2%

В області створено 17 агроторгових домів, 36 оптово-продовольчих ринків, 612 заготівельних пунктів, 311 фірмових магазинів, 22 обслуговуючих кооперативи, 14 кредитних спілок.