Учора у Верховній Раді відбулося дев’яте засідання Комітету з парламентського співробітництва України та ЄС. А 5 березня офіційно стартують переговори про укладення нової базової угоди між Україною та ЄС.

Відкриваючи засідання Комітету з парламентського співробітництва (КПС) України та ЄС, Голова Верховної Ради Олександр Мороз наголосив: увага з боку європейської спільноти до ситуації у країні зобов’язує до багатьох речей. Про це свідчить те, що у двосторонньому співробітництві з ЄС та у сферах зовнішньої політики і безпеки Україна завжди відстоює активну позицію, яка цілком відповідає умовам, правилам і принципам ЄС. І це, зауважив Голова Верховної Ради, є демонстрацією ставлення української сторони до спільних домовленостей.

Наша держава, зокрема, вже повністю виконала умови про вступ до Світової організації торгівлі, тепер ведуться попередні переговори та консультації з розв’язання питання про членство нашої держави в зоні вільної торгівлі з ЄС. Підготовлено до ратифікації угоди між Україною та ЄС про загальну схему участі нашої держави в операціях ЄС у врегулюванні криз. Український парламент, запевнив його Голова, також готовий забезпечити ратифікацію парафованих угод про спрощений візовий режим та реадмісію. Усе це, підкреслив О. Мороз, свідчить про послідовність української сторони у відстоюванні євроінтеграційних процесів.

«Українська сторона, і парламент зокрема, незважаючи на різні політичні уподобання його фракцій і структур стосовно євроінтеграційних процесів, є практично одностайним, — сказав він. — І все, що є корисне в цьому напрямі, буде реалізовано через парламентську діяльність». На його думку, конкретними кроками на шляху до євроінтеграції має стати реалізація потенціалу України як транзитної держави.

Голова Верховної Ради запропонував відобразити у заяві КПС, а також у новій базовій угоді між Україною та ЄС (чинна угода діє до 2008 року) ставлення європейської сторони до перспектив входження України до ЄС. Глава парламенту наголосив: не йдеться про потребу писати дату, умови вступу України до ЄС абощо. Але це має слугувати орієнтиром, перспективою, як «світло маяка». На думку О. Мороза, в цих документах має бути втілено умови входження нашої держави до зони вільної торгівлі з ЄС після вступу України до СОТ. А домінантою нової угоди, на переконання Голови Верховної Ради, має бути те, що Україна є рівноправним партнером у переговорах, і треба уникнути певного тиску з боку європейської спільноти: «Ми готові до євроінтеграційних процесів, котрі розвиваються і підтримуються парламентом. І це має сприйматися як данина, яка не піддається сумнівам. Ми повинні співпрацювати на паритетних правах». Глава українського парламенту також запропонував проводити засідання Комітету з парламентського співробітництва України та ЄС регулярніше, принаймні через півроку.

У свою чергу, співголова КПС, народний депутат України Володимир Вечерко зауважив, що головною економічною складовою нової базової угоди між Україною та ЄС має стати створення зони вільної торгівлі між сторонами, а також поглиблення співробітництва в різних секторах економіки. І Верховна Рада, і Європарламент, на його думку, мають бути залучені до цих процесів. А результатом нинішнього засідання Комітету з парламентського співробітництва мають стати конкретні рекомендації виконавчим структурам України та ЄС.

Про чіткі євроінтеграційні наміри нашої держави говорив і віце-прем’єр Володимир Рибак. За його словами, ухвалена 22 лютого українським парламентом заява про співпрацю з ЄС свідчить, що євроінтеграція є стратегічним напрямом України. Хоча український уряд і розуміє, що для повноправного членства в європейській спільноті ще потрібно багато зробити, передусім провести комплекс реформ. Представник уряду також переконаний, що новий базовий договір між Україною та ЄС має передбачити створення зони вільної торгівлі, транскордонне співробітництво тощо.

З боку європарламентаріїв лунали традиційні запевнення у підтримці євроінтеграційних прагнень України, хоча, як зазвичай, у їхніх виступах бракувало конкретики, коли і чи насправді ЄС прагне бачити Україну у своєму домі. Співголова делегації Європарламенту у КПС Адріан Северин наголосив, що сутність нової угоди між Україною та ЄС і наближення нашої держави до європейського товариства передусім залежить від ходу економічних реформ у нашій державі і спільних європейських цінностей. Європарламентарій запевнив: «Ми на вашому боці і хочемо, щоб це був процес необоротний». Він підкреслив, що у євроінтеграційному поступі треба мати «спільну мову, єдиний стиль і якість життя». Передусім ідеться про проведення реформ у нашій державі, гарантії прав людини, незалежність судової влади, подолання корупції, систему противаг у владних структурах, розділення політики та бізнесу. Водночас європарламентарії визнають, що в України має бути власний шлях до європейської спільноти. «Має бути не прозахідний, а проукраїнський підхід, який означатиме проєвропейський розвиток і безпеку», — сказав А. Северин. Однак, на думку європейських політиків, на шляху євроінтеграції України до Європи не варто відкидати і співпрацю з нашим північним сусідом, Росією. Депутат Європарламенту, член комітету співробітництва ЄС—Росія Юстас Палецкіс зауважив: ЄС не потрібні країни, які мають проблеми у стосунках із сусідами. І саме відносини України з Російською Федерацією також впливають на ймовірне членство України у ЄС.

Делегація Європарламенту також мала зустрічі з Прем’єр-міністром України та главою секретаріату Президента.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.