Європу необхідно будувати в Україні, і починати треба з європейської моделі управління — наголосив Голова Верховної Ради Олександр Мороз під час зустрічі з Прем’єр-міністром Словацької Республіки Робертом Фіцо (на знімку). І саме з цією метою, зазначив глава українського парламенту, була запроваджена політична реформа.

«Ми налаштовані на стабільність, на децентралізацію влади, на об’єднання всіх областей України, на запровадження європейської моделі управління. Ми з гідністю витримаємо всі випробування», — запевнив О. Мороз і висловив переконання, що ситуація в Україні стабільна попри всі намагання її дестабілізувати. «Ми гарантуємо стабільну роботу уряду і парламенту протягом усієї каденції», — сказав Голова Верховної Ради України.

Під час бесіди з Р. Фіцо О. Мороз висловив сподівання на активізацію розвитку двостороннього українсько-словацького співробітництва в усіх напрямах і пообіцяв, що Верховна Рада України надаватиме повне сприяння цьому процесу на законодавчому рівні.

Визнав, що «між нашими країнами немає жодних політичних непорозумінь», і словацький прем’єр. Він зазначив, що його зустрічі з Президентом Віктором Ющенком і Прем’єр-міністром Віктором Януковичем засвідчили бажання надати нового імпульсу двостороннім відносинам, і поінформував про підсумки українсько-словацьких переговорів на урядовому рівні. Зокрема, Прем’єр-міністр Роберт Фіцо назвав надзвичайно важливою підтримку з боку українського уряду ідеї розвитку співпраці у галузі експортування електроенергії у Словацьку Республіку. «Ми задоволені результатами переговорів», — сказав він.

Прем’єр-міністр Словацької Республіки запросив Голову Верховної Ради України взяти участь у саміті голів парламентів країн—членів ЄС наприкінці травня у Братиславі.

У свою чергу, О. Мороз зазначив, що в українському суспільстві триває дискусія щодо перспектив євроінтеграції України. І парламент, сказав О. Мороз, у переважній більшості підтримує цей напрям зовнішньополітичної діяльності, «але відрізняються процедура, ставлення до проблеми». Р. Фіцо також запевнив, що Словацька Республіка підтримує євроінтеграційні та євроатлантичні прагнення України і готова поділитися своїм досвідом у цій сфері. Не обминули співбесідники і проблеми економічних процесів у двох країнах та законодавчого врегулювання трудових відносин.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.