147 гривень 60 копійок. Саме стільки становить матеріальна допомога, яку студент може отримати за сумлінне навчання у вузі. Для когось ці кошти — істотна фінансова підтримка, для когось — приємна дрібничка. Цікаво, на що конкретно можна витратити ці гроші й на скільки часу їх вистачить.

Варіант перший: студентський бюджет

Беремо за приклад звичайну стипендію — у кишені 148 гривень. Місця навчання потрібно якось дістатися — проїзний квиток на метро-тролейбус (трамвай чи автобус) із студентською знижкою полегшить гаманець на 17,50 гривні. Якщо хочеться вписати до бюджету гроші на маршрутку, ну хоча б на випадок надзвичайної ситуації, варто втриматися та користуватися лише громадським транспортом. Інший необхідний атрибут студентського життя — кілька товстих зошитів та ручок (20 грн.) і «заначка» на ксерокопіювання (близько 10 гривень). Звичайно, деякі студенти примудряються всі семестрові конспекти записувати в один зошит, але роздруковування рефератів, файли, швидкозшивачі та інші дрібнички щомісяця полегшують студентську кишеню.

У гаманці лишається сотня. Припустімо, залишок стипендії витрачається лише на харчування. Через невелику суму розраховуватимемо скромно. Сто гривень на місяць, виходить — по 25 грн. на тиждень.

Закуповуємо «по-студентськи»: кілька буханців хліба, пакет молока, олія, пельмені, кілограм картоплі та якоїсь крупи, десяток яєць (26 грн.). Тижневе меню не вражає: яєшня, каша, пельмені та хліб з молоком. Про фрукти, овочі, м’ясо чи сир годі говорити. Пробувати так харчуватися не порадить жоден лікар. Якщо ж намагатися на ці гроші купувати хоч щось поживніше, то їх вистачить щонайбільше тижнів на півтора, а треба ще врахувати дрібні витрати та проживання (для іногородніх).

Варіант другий: середньостатистичний

Для більшості студентів стипендія — лише додаток до кишенькових грошей. Та навіть для особистих, а не побутових витрат 148 гривень — мізер.

Достатньо взяти ціни на дозвілля: похід у кіно — 15—40 гривень, кава в кав’ярні коштує від 8 гривень і вище, не кажучи вже про десерти та коктейлі, покататися на ковзанах — 40 гривень, книжка потягне від 20-ти, а відеокасета чи диск — від 15 гривень. Удвічі підвищуються витрати, якщо ти хлопець і йдеш на побачення з дівчиною — тоді стипендіальних грошей вистачить лише на одну зустріч. Що вже говорити про можливість за власним розумом зароблені кошти побалувати себе придбанням чогось новенького — нехай то буде одяг, косметика, новий телефон чи годинник...

Варіант третій: «мажорний»

Особливе ставлення до стипендіальної підтримки студентів елітних вузів (дітей багатих батьків). Більшість із них не лише не знає, яку суму становить стипендія, а й просто забуває про неї.

Нещодавно одна знайома студентка лише на четвертому році навчання в університеті вперше зазирнула до стипендіальної картки — там виявилося майже 600 доларів. «Дрібничка, але приємно», — усміхнулася тоді вона. Та це й не дивно, адже є невелика частина студентів, для яких 148 гривень вистачить хіба що зайти після пар до кав’ярні трохи перекусити.

На десерт — «голі» цифри

Насамкінець вирішила поцікавитися, скільки різноманітних речей можна придбати на 148 гривень. Шикуючи, на студентську стипендію можна собі дозволити за один раз купити майже шість кілограмів празького торту (25,15 за кіло) або 392 грами червоної ікри (51,64 гривні за 140 грамів), 98 разів проїхатися на маршрутці (1,50 грн. за поїздку) або купити 8 проїзних квитків на два види транспорту, придбати 12 тюбиків зубної пасти, 49 товстих зошитів або ж 6,8 кілограма докторської ковбаси (21,58 за кіло).

От і виходить, що стару приказку «Щоб ти жив на одну зарплату!» студенти можуть перефразувати по-своєму, адже на теперішню українську стипендію прожити просто нереально.

Фото Юрія ВЕНГЕРЕША (з архіву «Голосу України»).