«Ми вкрай стурбовані діями рейдерів щодо захоплення об’єктів власності, яке набирає загрозливого характеру для нашої країни». З такими словами представники наукової громадськості звернулися до Верховної Ради, уряду, Президента України, силових структур, судів та ін. Об’єктами неправомірних посягань стало і майно громадських організацій.

«Зокрема, — йдеться в листі, — мають місце неправомірні дії щодо спроб захоплення у 2006 р. готелю «Знання» вартістю понад 20 мільйонів гривень, який є власністю Всеукраїнської громадської організації Товариство «Знання» України.

Так, за заявами товариства «Знання» прокуратурою Голосіївського району Києва та слідчим управлінням ГУ МВС України в Києві порушено та розслідуються кримінальні справи з приводу неправомірних дій щодо спроб викрадення майна готелю «Знання».

Автори звернення, серед яких народний депутат, доктор педагогічних наук та член-кореспондент АПН України Віталій Курило, наголошують, що у технологіях рейдерів застосовуються брудні схеми, таємні змови, фіктивні судові процеси, підступні дії за спиною товариства «Знання» України, скоординоване винесення незаконних рішень судами різних регіонів України (Сихівським у Львові, Чугуївським у Харківській області, Малиновським в Одесі, Дарницьким, Дніпровським і Шевченківським у Києві).

«Зухвалість дій та безпринципність зазначених судів викликають обурення, оскільки ними, по суті, забезпечуються умови для викрадення майна, що, на нашу думку, свідчить про системний характер правопорушень, втрату суддівської етики та кидає тінь на окремих суддів як посібників злодіїв та судову систему в цілому. Відтак просимо вжити невідкладних заходів для забезпечення належного розслідування кримінальних і розгляду цивільних справ, а також щодо посилення дисциплінарної відповідальності суддів, які виносять незаконні рішення, і встановлення дієвого механізму об’єктивного розгляду кожного порушення суддівської присяги», — йдеться у зверненні.

Представники наукової громадськості переконані: якщо нині не вжити рішучих заходів з боку органів державної влади та органів суддівського самоврядування, то безкарність рейдерів та їх посібників призведе до реальної загрози національній безпеці України, унеможливить відновлення довіри народу України і до правосуддя, і до держави загалом.

Крім того, вони вважають, що прийняття законодавчих і підзаконних актів, спрямованих проти рейдерства як ганебного соціального явища, яке порушує недоторканність інституту власності, повернуть нашу країну в лоно цивілізованості й сприятимуть відновленню принципів моралі, законності, справедливості, професійної та суддівської етики як фундаменту, без якого не може існувати належним чином судова та правоохоронна системи в Україні.