Із досьє «Голосу України»

СКОРИК Микола Леонідович

Народився в Одесі 27 листопада 1972 року. У 1994 році закінчив економічний факультет Одеського політехнічного інституту. Працював заступником начальника адміністративного відділу АКБ «Імексбанк», начальником відділу розвитку банку. З грудня 1999 року — голова правління «Імексбанку».

Член Партії регіонів. З травня 2006 року — голова Одеської обласної ради. Кандидат економічних наук (тема дисертації: «Напрями підвищення фінансової стійкості та прибутковості комерційних банків»). Одружений. Виховує дочку.

— Традиційне запитання: з яким настроєм зустрічає область свій 75-річний ювілей?

— Наш регіон — гідна область у гідній країні. Одещина, не побоюся цього порівняння, — перлина не тільки України, а й, без перебільшення, всієї Європи. Сьогодні вона є високорозвиненим індустріальним регіоном, однією із житниць держави, морськими воротами України. Наші машинобудівні підприємства відомі в усьому світі, впевнено розвивається суднобудівна галузь. Область є членом авторитетних міжнародних організацій — асамблеї європейських регіонів, єврорегіону «Нижній Дунай», Конференції приморських регіонів Європи й асамблеї європейських виноробних регіонів.

Підсумки минулого року свідчать, що область знаходиться на підйомі. Отримано у вигляді доходів до обласного бюджету 416,5 мільйона гривень, що становить 111,8 % від планових завдань, обсяги промислової продукції з основних видів промислової діяльності збільшилися на 6,6%. Усіма категоріями господарств зібрано 2,8 мільйона тонн зерна (включаючи кукурудзу). Зросли вантажоперевезення, середньомісячна зарплата досягла 1009 гривень, обсяг прямих інвестицій на одну людину становить 284 долари.

Але ми не розглядаємо ювілей тільки як привід для урочистих заходів, хоча й без них не обійтися. Так, ювілей — це час підсумків, але й час починань, сьогодні ми думаємо вже не тільки про день завтрашній, а й післязавтрашній.

— Дев’ять місяців ви очолюєте обласну раду. Вдалося за цей час перетворити її не в клуб за політичними інтересами, а в колектив однодумців, головною турботою якого є не партійні інтереси, а інтереси територіальної громади області?

— Політику роблять не на мітингах і референдумах, а реальною працею — це аксіома, на мій погляд, місцевого самоврядування. В обласній раді сьогодні 120 депутатів, які представляють дев’ять політичних сил. Регіональна антикризова коаліція в обласній раді представлена депутатами від Партії регіонів (49 осіб) і Соціалістичною партією (18 мандатів). Так, в антикризової коаліції сьогодні в обласній раді більшість голосів. Але це аж ніяк не означає, що вона «давить» на депутатський корпус, нав’язує свою точку зору обласній раді. Трапляються гострі дискусії, суперечки. І це нормально. Обласна рада — не особовий склад, а склад особистостей.

За 9 місяців сформувався нормальний ритм і режим роботи обласної ради. А головне, на мою думку, депутати чітко розуміють свою місію — вони не статисти при обласній державній адміністрації, не кнопкодави, а реальна політична сила, котра представляє інтереси територіальної громади.

«Голос України» писав торік, що обласна рада й особисто ви взяли під контроль рішення найгострішої ситуації в районному центрі Рені, де в результаті сильної зливи в 2005 році близько двохсот сімей залишилися без даху над головою. Будівництво 125-квартирного будинку для потерпілих розтяглося на невизначений термін. Чи вирішено проблему цього довгобуду?

— Я побував у Рені, зустрічався з людьми, котрі постраждали від повені. Вони казали мені, що вся надія тільки на новий склад обласної ради. Ренійців не раз раніше обманювали, обіцяли, а в результаті будівництво будинку було заморожено.

Скажу, що трагедію ренійців обласна рада сприйняла як трагедію не місцевого масштабу. Я зустрічався з Миколою Яновичем Азаровим, пояснив йому масштаби шкоди, завданої повінню, заручився його підтримкою на поновлення фінансування довгобуду з держбюджету. Таку підтримку і розуміння Кабінету Міністрів ми відчули. Ми провели перегрупування фінансів в обласному бюджеті і зрушили будівництво з точки замерзання.

3 лютого перші 40 ренійців, чиї будинки були зруйновані повінню, отримали ордери від новеньких квартир. Люди плакали і говорили, що, з’ясовується, у влади може бути і людське обличчя. А воно, таке обличчя, у влади повинно бути завжди, адже влада депутатам дарована народом.

Соціальна спрямованість роботи обласної ради — це стратегічна лінія депутатського корпусу. Торік бюджет профінансував капітальний ремонт дев’яти сільських шкіл, будівництво десяти кілометрів водогінних мереж, завершення будівництва школи в Ананьєвому, реконструкцію дитячої музичної школи в селі Іванівка, капітальний ремонт і реконструкцію систем опалення в 15 школах.

— У ході обговорення бюджету, розробленого обласною державною адміністрацією і запропонованого на розгляд сесії обласної ради, нерозуміння депутатів зустріла позиція виконавчої влади у виділенні мізерних коштів на розвиток сільського господарства. Така позиція стривожила селян, виходить, що один із пріоритетних секторів народногосподарського комплексу залишається без фінансової підтримки обласної ради?

— Для більшості депутатів нинішньої каденції це перший прийнятий бюджет. Ми вчимося, як то кажуть, на ходу. Природно, що до бюджету вноситимуться зміни, Зокрема й до тих його розділів, що стосуються розвитку агропромислового комплексу. Селян без фінансового плеча обласного бюджету ми не залишимо. Заплановані обласним бюджетом кошти на АПК — це просто небажання розуміти, що для аграрної області, якою є Одещина, сьогодні вкрай необхідна фінансова підтримка обласного бюджету.

Серед депутатів обласної ради багато сільських трудівників, у тому числі керівники кращих господарств регіону — Герої України Зінаїда Гришко і Володимир Видобора. Їхні аргументи, як і аргументи інших депутатів, переконали: не можна сьогодні заощаджувати на АПК. Селянин має відчути себе на землі справжнім хазяїном — турботливим і відповідальним. Таким, котрий думає не тільки про миттєвий результат, а й довгострокову перспективу. Переконаний, наша земля і сільське господарство в цілому сторицею віддячать за такий вдумливий і уважний підхід.

— Миколо Леонідовичу, пристрасті, що бушували навколо прийняття законів України «Про Кабінет Міністрів», про імперативний мандат, не оминули й обласну раду.

— Якщо говорити про імперативний мандат, то на розміщення політичних сил в обласній раді він геть не вплине — фракції Партії регіонів і СПУ не втратили жодного партійного «багнета» і, отже, ніяких політичних бур не передбачається. Щодо закону «Про Кабінет Міністрів», то він, на мій погляд, уперше з повагою ставиться до місцевого самоврядування, вважаючи його одним із пріоритетів державної політики.

Сьогодні місцеве самоврядування області — це 517 рад різних рівнів, що об’єднують понад 10 тисяч депутатів. І ради, і депутати повинні стати реальною силою на місцях. Для цього потрібно, щоб центр не затримувався з вирішенням питання про децентралізацію влади, яким варто поділитися з регіонами. Для цього необхідно надати конституційну можливість обласним і районним радам формувати виконавчі органи, щоб вони мали всю повноту виконавчої влади. По-друге, переглянути Податковий кодекс, і левову частку податків, які виплачує малий і середній бізнес, залишати в розпорядженні місцевих рад. Тільки тоді вони зможуть реально впливати на кадрову і фінансову політику.

— На карті області з’явився новий населений пункт — селище Білий. Сьогодні про нього говорить половина Європи.

— Справді, відповідно до рішення Верховної Ради на острові Зміїний утворено населений пункт, який названо селище Білий. Не говоритиму про міжнародні суперечки навколо острова Зміїний. Скажу тільки, що це територія України, і нам чужої землі не треба, але і своєї жодного вершка нікому не віддамо. Селище розташоване за 37 кілометрів від міста Вилкового і територіально входить до Кілійского району Одеської області.

Сьогодні в селищі йде нормальне життя — працює пекарня, будується готель, завершується будівництво очисних і каналізаційних споруд. Працює комунальне підприємство «Острівне». Понад 60 мешканців селища Білий можуть користуватися послугами Інтернету, банку, працює магазин, фельдшерсько-акушерський пункт. До двох причалів на Зміїному одночасно може підійти до чотирьох суден. Відповідно до державної програми розвитку інфраструктури Зміїного щорічно на його облаштування виділяються чималі фінансові суми. Вони йдуть на берегоукріплювальні роботи та будівництво житла, утримання маяка й інших гідрографічних споруд.

Відповідно до Генерального плану розвитку селища Білий там буде побудовано шість нових житлових будинків, два готелі, кафе, розважальний центр, універсальний зал на 100 місць, амбулаторія, лазня, сауна, продовольчий склад і ремонтна майстерня. Не виключено, що цього року відбудуться перші в історії острова Зміїний вибори до селищної ради.

— Миколо Леонідовичу, ваші побажання землякам.

— На унікальній землі Одеської області живуть унікальні люди — добрі, роботящі, веселі й оптимістичні. Міцного здоров’я, щастя, успіхів у роботі. І як кажуть в Одесі, — щоб ви були здорові. Удачі й упевненості в завтрашньому дні.

Довідка «Голосу України»

Транспортна галузь забезпечує 16,6 % робочих місць. Щорічно транспорт перевозить 38 мільйонів тонн вантажу і 242 мільйони пасажирів.

В області працюють вісім морських торгових портів. Загальна кількість вантажів, перевезених через морські торгові порти області, становить 84 мільйони тонн. У загальному обсязі питома вага експортних вантажів — 49,5%, транзитних — 42%, імпортних — 7,7%, внутрішнього сполучення — 0,8%.

Через територію Одеської області проходять 5 і 7 Критські транс’європейські транспортні коридори. Експлуатована довжина залізниць: 1,1 тисячі кілометрів, автомобільних трас — 8300 кілометрів.

В області працюють два міжнародних аеропорти — «Одеса» та «Ізмаїл», понад 300 автотранспортних підприємств, а також три авіакомпанії.