Видавничий ярмарок «Світ книги-2007» відбувся у Чернігові. Він поступається Львівському форуму видавців за масштабом: сюди завітало трохи більше 30 видавництв. Але це ті, кому вже по-справжньому тісно на освоєній території. Говорить директор видавництва «Волинська книга» Дмитро Головенко:

— Ми привезли у Чернігів більше 150 назв монографій, історичних та народознавчих досліджень. Платимо авторам навіть гонорари. Вже маємо десять торгових точок у Луцьку та районах. Ще стільки само плануємо відкрити. Робимо все від нас залежне, щоб українська книжка завойовувала книжковий простір України, де нині провідні позиції у російських видань.

Учителів зацікавили розробки видавництва «Ліпс» із Запоріжжя. Чудові книги привезли «Мапа», «Задруга» з Києва. Порадували новинками видавці зі Львова, Тернополя, Харкова. Родзинкою ярмарку «Світ книги» стало розмаїття дитячої літератури, виданої редакційно-видавничим комплексом «Деснянська правда».

Відбулися зустрічі з письменниками Дмитром Павличком, Романом Лубківським у Чернігівському держпедуніверситеті. Три нові книги на козацьку тематику презентував Видавничий дім «Києво-Могилянська академія» («Історія українського козацтва», «Хроніка європейської Сарматії», «Доба гетьмана Мазепи в документах»). Перед читачами виступили провідні історики Юрій Мицик, Тарас Чухліб та інші.

Заступник голови облради Олег Обушний висловив сподівання, що українська книжка успішно долатиме перешкоди на шляху до читача.

— У цьому переконує дедалі більше фінансування суспільно-значущих видань державою, — сказав він. — У нашій області цьогорічний бюджет передбачає 70 тисяч гривень на книговидання.

Дуже задоволений відвіданням ярмарку Дмитро Павличко.

— Я вітаю це книжкове свято, — сказав він на зустрічі зі студентами. — У нас не було б державності, якби ми не любили свою літературу. Ми давно зникли б як нація, якби не мали свого охоронця — Слова.

Чернігів.