Минулий тиждень, як, власне, і попередній, пройшов під бравадою уряду щодо економічних успіхів «п’яного» місяця. Саме таке ім’я дав цьогорічному січню В. Янукович. Дехто з високопосадовців навіть закликав журналістів аплодувати уряду. Ще б пак: ВВП у січні порівняно із січнем 2006 року зріс на 9,3 відсотка, приріст промислового виробництва досяг 15,8 відсотка, а інфляція становить лише 0,5 відсотка.

Треба сказати відверто: одним із головних джерел зростання ВВП є, по суті, металургійна галузь, яка «розквітла» завдяки вдалій світовій кон’юнктурі на ринку сировини. Її продукція — це майже половина вітчизняного експорту. Останні місяці ціни на метал стабільно високі — 540—580 доларів за тонну. Для порівняння: за уряду Тимошенко і на старті правління Єханурова вони були майже на чверть нижчі. Воістину прем’єр В. Янукович — везунчик.

Отож виходить, що уряд вже почав «заробляти» гроші, щоб збільшити зарплати, пенсії, соціальні виплати. І обивателі сподіваються, що після бравади з приводу зростання для них віртуального ВВП настане урядова бравада з приводу зростання реальних доходів наших пересічних громадян. Бо, за даними ООН, Україна посідає 107-ме місце за величиною валового національного доходу на душу населення.

На одного українця припадає аж 1,52 долара. А як з цим показником у наших сусідів? У Польщі 50-те місце — 7,11 долара, Росії — 67-ме — 4,46, Білорусі — 84-те — 2,76 долара. Ми випередили братів по кольоровій революції грузин, які посіли 112-ме місце (1,35 долара), та південних сусідів молдаван — 130-те місце (88 центів).

І справді, у день сміху і розіграшів — 1 квітня — уряд пообіцяв підвищити мінімальні зарплати і пенсії. До того ж посадовці працюють над тим, щоб підвищення було більше від зафіксованих цифр у відповідній грудневій 2006 року постанові Верховної Ради. Схоже, що мінімальна зарплата зросте до 420 гривень. Втім, остаточну цифру в уряді узгоджуватимуть упродовж 10 днів.

А за даними Українського центру економічних і політичних досліджень імені О. Разумкова, поки що 18,4 відсотка українців ледь зводять кінці з кінцями і грошей їм не вистачає навіть на необхідні продукти. І лише 0,4 відсотка наших співгромадян можуть собі дозволити придбати практично все, що хочуть. Звичайно, можна погодитись, як на мене, з необачно проголошеною тезою Першого віце-прем’єр-міністра, міністра фінансів М. Азарова, що збільшення споживання кефіру пенсіонерами економіку не врятує. Мовляв, ще рано спрямовувати кошти на соціальні програми. Але, уявляєте, що йому скаже у відповідь майже п’ята частина українців. Навіть зважаючи на те, що українці завжди були толерантні й їм не притаманно лихословити. До речі, трохи більш як 60 відсотків сімейного бюджету наші співвітчизники витрачають виключно на харчові продукти. В тому числі 4,2 відсотка на кефір, молоко та інші молокопродукти. А на хліб ще більше — 5,4 відсотка.

Минулого тижня хвиля протестів прокотилася і лавами вітчизняних сільгосптоваровиробників. Вони відчувають тиск на внутрішньому ринку з боку м’ясної продукції, яка надходить до нас нелегальним шляхом. Це — контрабанда свинини, яловичини, курятини. Нерідко для завезення м’яса і м’ясопродуктів використовуються зони вільної торгівлі. У ІV кварталі 2006 року імпорт м’яса досяг рівня 95 тисяч тонн проти 50,4 тисячі тонн за аналогічний період 2005 року. М’ясо і м’ясопродукти завозяться в Україну на давальницьких засадах, але після переробки продукти не вивозяться до країни походження, а реалізуються у нас за демпінговими цінами. Тож не дивно, що закупівельні ціни на живу ВРХ, свиней і птахів у січні 2007 року порівняно із жовтнем 2006 року знизилися на 20—25 відсотків.

І насамкінець про цифру тижня. Її повідомив міністр економіки В. Макуха. Виявляється, за часів незалежності з України вивезли 30 мільярдів доларів. Щорічний відплив капіталу з нашої держави становить 1,5—2 мільярди доларів. За амністії капіталів додому може повернутися близько 15 мільярдів доларів. Масштаби відпливу капіталів — реальна загроза національній безпеці. За даними Президента В. Ющенка, у період з 2004 року і 9 місяців минулого рівень відпливу капіталу з України зашкалював на позначці 12,9 мільярда доларів США. Ось такий кефір...

Мал. Вадима СЕМИНОГИ.