Від учора набрало чинності рішення адміністративної ради Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо підвищення максимального рівня компенсації за вкладами у ліквідованих банках.

Відтепер максимальний розмір компенсації становить не 15, а 25 тисяч гривень. І на неї мають право не тільки вкладники ліквідованих, а й тих комерційних банків, які перебувають у стадії ліквідації. Нагадаю: «Росток-банк», «Аллонж», «Київський універсальний банк», «Прем’єрбанк», «Інтерконтинентбанк», «Гарант».

Нині фонд нараховує 166 комерційних банків і три тимчасові члени, в яких кількість вкладників упродовж 2006 року зросла на 30,5 відсотка, а депозитний портфель — на 47,1, до 100,4 мільярда гривень. Акумульовані фондом кошти тільки у січні цього року зросли на 100,7 мільйона гривень — до 967,7 мільйона гривень. Це свідчить про високий рівень капіталізації банківської системи і споживчого попиту в суспільстві, про мінімізацію ризиків, які постають перед вкладниками. За підрахунками банкірів, новий рівень компенсаційних виплат дає можливість захистити заощадження 97,1 відсотка вкладників.

До слова, Фонд гарантування вкладів фізичних осіб створено на підставі указу Президента країни 1998 року. Це спеціалізована державна установа з функціями держрегулювання у сфері гарантування вкладів населення, яка формує ресурсну базу з банківських відрахувань своїх членів (1 відсоток від статутного фонду) і єдиного для усіх регулярного внеску двічі на рік (0,25 відсотка від суми банківських вкладів).