Завтра святкує 10-літній ювілей одне з найвідоміших українських видавництв — «Факт». Скромна дата, але за ці роки багато зроблено. А почалося з того, що київський учитель Леонід Фінкельштейн (на знімку) видав книжку з шкільної математики — з відстрочкою платежу за друкарські послуги. За чотири місяці повернули гроші — і пішло! Тепер «Факт» ні з ким не сплутаєш. Сьогодні в активному прайсі видавництва — понад 200 книжок, а за рік випускають в середньому 60—70 назв. «Факт» працює й для інтелектуалів (приміром, серія «Висока полиця»), й для школи (знаменита книжка Кушніра «Повернення втраченої геометрії»), і для любителів поезії (від Калинця, Герасим’юка, Стуса до розкішного двотомника японського класичного вірша), й для широкого читача (недавно започатковано серію «Містами»).

Ми працюємо — й це факт! Ми переймаємося ідеєю української книжки — і це факт! Ми дійсно хочемо з невеличкого книжкового базарчика, що є в Україні, зробити справжній книжковий ринок, і це теж факт, при тому, що в країні як не було, так і немає державної стратегії культури! — каже директор «Факту».

Чи приурочено якусь особливу книгу до ювілею? На це пан Фінкельштейн відповідає старою радянською приказкою: «Краще приурочити дату до здачі, аніж здачу до дати!». Хоча ближчі плани видавництва інтригують: скоро тут вийде сенсаційна книжка Оксани Забужко про Лесю Українку. Одразу кількома томами поповниться серія «Висока полиця». Вийде двотомник поета Леоніда Кисельова (перше повне зібрання), а в серії «Містами» планують видати знамениту книжку Володимира Кисельова «Девочка и птицелет».

Щасливо!